• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Зоран Заев: Ще обединявам, няма да разделям

Зоран Заев: Ще обединявам, няма да разделям

/КРОСС/ Парламентът в съседна Македония е на финалната права да избере ново правителство. След повече от пет месеца след извънредните парламентарни избори в новия кабинет влизат 19 министри. В Скопие ще управлява коалиция от втората политическа сила Социалдемократичен съюз на премиера Зоран Заев и две албански партии, които заедно имат крехко мнозинство от 62 депутати в 120-членния парламент.

Гласуването трябва да приключи до сряда полунощ. В управлението на Македония, като коалиционни партньори на социалдемократите, влизат Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села.

Председателят на парламента Талат Джафери откри заседанието във вторник на албански език, като добави, че все пак ще ръководи заседанията на македонски, предава БНР.

Именно езиковият спор и избирането на Джафери бяха поводът за „кървавия четвъртък" на 27 април, когато демонстранти нахлуха в парламента, протестирайки срещу обещанието на бъдещия премиер Зоран Заев да обяви албанския език за втори официален език в страната.

„Ще обединявам, няма да разделям. Ще свързвам, няма да разделям", обеща в днешното си обръщение към депутатите Заев.

Той бе категоричен, че в страната предстоят дълбоки реформи.

„Новото реформаторско правителство ще се фокусира върху три основни теми: икономика, стабилни професионални институции и справедливост за всички, пълна интеграция на Република Македония в ЕС и НАТО", обяви Заев от парламентарната трибуна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.