• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Кризисен режим за централните банки, сривове на борсите

Кризисен режим за централните банки, сривове на борсите

/КРОСС/ Централните банки влязоха в кризисен режим днес, а европейските и азиатските пазари отчетоха сривове на фона на прогнозите, че плановете на Великобритания за излизане от Европейския съюз може да дестабилизират световната икономика.

Основният индекс на Лондонската фондова борса FTSE100 се понижи с близо 5 на сто до 6035 пункта към 10.28 ч. местно време (12:28 часа българско време), частично възстановявайки се от по-тежките загуби в началото на търговията. На борсата във Франкфурт, която е най-големият финансов център в еврозоната, индексът DAX загуби цели 9,98 на сто в началото на сесията, макар по-късно загубите да намаляха до 6,5 на сто.
В Милано и Мадрид основните индекси се сринаха със съответно 8,45 на сто и 15,9 на сто. В Париж CAC 40 загуби близо 10 на сто в сутрешните търгове.

Британската лира се търгуваше за 1,25 евро, което е спад с близо 4,5 на сто и за 1,39 долара, което е понижение с близо 7 на сто, като по-рано в търговията курсът бе дори 1,33 долара за британска лира или най-ниския от 1985 година.

По-рано от сътресения пострадаха и азиатските пазари.

Ръководителят на Bank of England Марк Карни посочи, че "може да се очаква известна пазарна и икономическа нестабилност", докато Великобритания договаря излизането си от ЕС. Институцията обаче предложи над 250 млрд. бр. лири допълнително финансиране за смекчаване на последиците. Европейската централна банка също взе мерки за успокояване на пазарите. Институцията увери, че следи внимателно финансовите пазари и поддържа тесни контакти с останалите централни банки. ЕЦБ е готова да предостави, ако е необходимо, допълнителни ликвидни средства в евро и чуждестранни валути.

Швейцарската централна банка съобщи, че се е намесила, за да спре поскъпването на швейцарския франк спрямо еврото. Швейцарският франк се оценява като "сигурно убежище", но силната национална валута вреди на швейцарската икономика, която е силно насочена към износа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.