• 21 Авг 2019 |
  •  USD / BGN 1.7658
  •  GBP / BGN 2.1347
  •  CHF / BGN 1.8010
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

/КРОСС/ Симптомите на диабет могат да бъдат контролирани с помощта на здравословна и балансирана диета. Някои храни обаче са особено полезни за регулирането на кръвната захар, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски експерти.

Ден след като съобщи за шведско изследване, според което сокът от броколи помага за контролиране на диабета, в. "Дейли експрес" помества препоръките на д-р Сара Брюър. Тя обяснява кои други хранителни продукти допринасят най-съществено за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Специалистката препоръчва всеки ден да се консумират между три и пет от посочените храни.

Бадеми

Бадемите оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, "добри" мазнини и антиоксиданти.

Шоколад

Черният шоколад допринася за намаляване на инсулиновата резистентност
Черният шоколад допринася за намаляване на инсулиновата резистентност, при която клетките в тялото не реагират правилно на хормона инсулин - фактор, който в крайна сметка може да доведе до развитието на диабет тип 2.

Авокадо

Авокадото е богато на полезни мазнини, сред които мононенаситени мастни киселини. Замяната на част от въглехидратите в храненето с тях съществено подобрява контрола над кръвната захар.


Сладки картофи

Сладките картофи са по-добър вариант от белите за хората с диабет. Ограничаването на приема на храни като бели картофи и бял хляб с висок гликемичен индекс и съдържащи т. нар. "бързи" въглехидрати подобрява инсулиновата чувствителност.

Канела

Канелата съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките и съответно допринасят за подобрен контрол над диабета.

Канелата съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките и съответно допринасят за подобрен контрол над диабета.

Вино

Червеното вино е богат източник на антиоксиданти като ресвератрол, които допринасят за намаляване на повишените нива на инсулина при диабет тип 2.

Чай

Чаят, по-специално зеленият и белият, съдържат антиоксиданти, които повишават инсулиновата чувствителност.

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като спанак и кейл осигуряват защита срещу свързана с възрастта дегенерация на макулата - честа причина за отслабено зрение при хора с диабет.

Отделно зеленчуци като зеле, бобови култури и някои грудкови растения като артишок съдържат вещества, които понижават нивата на кръвната захар. Добавки

Елементи като хром и магнезий, които могат да се набавят от храни или под формата на добавки, също допринасят съществено за регулирането на кръвната захар и помагат за предпазване от усложнения, свързани с диабета.

Хром съдържат продукти като яйчен жълтък, сирене, плодове и зеленчуци, червено месо, варива, пълнозърнести храни, черен пипер. Отличен източник на магнезий са морските дарове, месото, яйцата, млечните и пълнозърнестите продукти, варивата, ядките, зелените листни зеленчуци.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.