• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Разрешиха захар във виното

Разрешиха захар във виното

/КРОСС/ Aгенцията по лозата и виното разреши на производителите да повишат естественото алкохолно съдържание на виното с добавяне на захар, съобщи шефът на ведомството Красимир Коев. Заради неблагоприятните климатични условия гроздето не е имало възможност да узрее добре и е с по-ниска захарност.
Според еврорегламентите е допустимо да се добавят до 1,5 г захар на литър, за да се получи по-добро вино. Искането за разрешението било на производители, което било подкрепено от браншовите организации.
Всяка винарна, която се възползва от подсилването на гроздето, ще го прави под контрола на Агенцията по лозата и виното, каза Коев. Щяло да има мониторинг, за да не се допусне недобросъвестни производители да сложат повече захар от разрешеното.
"Има апаратура, която да засече такива опити. Минаха времената, когато можеше безконтролно да се добавят по 5-10 грама на литър", предупреди шефът на агенцията по лозата. По принцип най-често от подсилване се нуждаел типичният български сорт "Мавруд". Озахаряването било честа практика в северните части на Европа като например Германия, където температурите са по-ниски и няма достатъчно слънце, за да узрее добре гроздето. През последните 5 години обаче в България не е разрешавано да се добавя захар във виното.
Според Красимир Коев ситуацията с добивите и качеството на гроздето е доста тревожна. Още през пролетта интензивните дъждове и градушки са съсипали голяма част от реколтата. И в момента гроздоберът не вървял добре, на много места нямало 2-3 последователни дни без валежи, което затруднявало прибирането на гроздето.
"Тази година ситуацията не е добра. Няма драматизъм, но съдържанието на естествена захар в плода ще е по-ниско. Ако през 2013 г. 80 на сто от виното беше на топ ниво, сега качеството ще е една-две степени по-ниско", обясни Красимир Коев. Заради лошото време било решено за 2014 г. да не се прилага мярката "Събиране на реколтата на зелено" от националната програма за лозаро-винарския сектор. Тя е предназначена за години със свръхдобиви, когато има риск производителите да не могат да продадат реколтата. Сега обаче при всички случаи ще имаме недостиг на грозде, пише "24 часа".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.