• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Захариева: Новото консулство ще е предпоставка за български инвестиции в Молдова

Захариева: Новото консулство ще е предпоставка за български инвестиции в Молдова

/КРОСС/ България официално откри ново консулство в Молдова. То е в град Тараклия, център на населения предимно с етнически българи Тараклийски район. За откриването присъства и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Много се надявам след няколко години до тези два химна да прозвучи и този на Европейския съюз. Много се радвам, че само два месеца, след като се срещнахме в Австрия и се разбрахме заедно да открием това консулство, то вече е факт", обяви министър Захариева при откриването на консулството.

„Искам да благодаря на всички, които помагаха това да се случи. Това консулство ще улесни и ще предоставя не само консулските услуги, но считаме, че това ще бъде и предпоставка и връзка за това да мотивираме българския бизнес да дойде и да инвестира тук, да създава работни места, да укрепим още повече и да запазим българския дух, език, култура и традиции, да направим вашата първа родина още по-близо до вас. Вие сте щастливи хора, защото имате две прекрасни родини - България и Молдова", заяви Захариева обръщайки се към присъстващите българи.

Тя уточни, че страната ни е правила немалко през годините за Тараклия, но има още много повече какво да направи и това вицепремиерът го осъзнава.

„Всяка година отпускаме около 300 000 евро за единствения български университет зад граница, който се намира тук. Но трябва да работим още повече, така че да го направим привлекателен за вас младите хора. Българското правителство ще подпомага по всякакъв начин молдовското по пътя на реформите, които осъществява, защото по-голяма част от вас имат роднини в България, идват и могат да видят разликата за последните 10 години преди и след членството ни в ЕС", каза още Екатерина Захариева.

„Искам да започна с благодарности към молдовското правителство и лично към моя колега за това, че съдейства за откриването и предоставянето на цялата необходима подкрепа за откриването на консулството, което ще направим днес заедно. На първо място, наистина вчера говорихме с моя колега, че нашата цел с посланика е да мотивираме нашия бизнес, който да инвестира тук. Има български бизнес, който търси райони за инвестиране. Откакто сме членове на ЕС българският бизнес се развива изключително добре и търси нови пазари. Ние вече сме държава, която не търси да привлича нови инвестиции, но и търси нови пазари за нашия бизнес", коментира още Захариева.

По думите ѝ това е дало само 10 години членство в ЕС.

„От това да искаме инвестиции, всъщност една от основните задачи на външната политика е да търси нови места за реализация за българския бизнес. Какво по-чудесно място от най-старата традиционна българска общност зад граница. Има много сфери и фондове, които инвестират в млади хора. Имам доста идеи, които можем да реализираме. Най-важното е да доведем бизнеса тук, за да могат да разберат за облекченията на тези индустриални зони, за това какви квалифицирани служители има, за да могат да се ориентират по-добре. Знам какви усилия коства да се запази българският дух, традиция и култура. Знам, че е имало години, в които дори и да е имало желание на българската държава е било трудно да помага. Слава Богу тези години са в миналото", допълни вицепремиерът.

Тя уточни, че един от основните приоритети на страната е подпомагане на българската общност зад граница.

„Не само проектите по програмите в МОН, но проблемите за развитие, които са в МВнР. Всяка година успяваме да имаме повече ресурс. Молбата ми към вас е да бъдете активни, кандидатствайте по-интензивно и повече за такива проекти. Това са проекти, с които можем да финансираме училища, градини, неправителствени организации, институции, водопровод, малки пътища, мостове и всякакви проекти. 380 000 евро са тези, които сме финансирали за този район. Гордеем се, че единственият български университет зад граница е тук. Надявам се подписването на споразумението с двата български университета - Великотърновския и Русенския да даде нов тласък за създаване на програми, които го правят привлекателен за това младите хора да кандидатстват и да остават тук", каза още Екатерина Захариева.

Вицепремиерът призова младите хора от Тараклийския район да идват да учат в България.

"Има повече стипендии за годината, които можем да отпускаме, отколкото кандидати. Тази година са около 80 млади хора, а имаме възможност да отпускаме до 100 стипендии на година. Образованието в България е качествено и дава европейска перспектива. Призовавам младите хора да остават да учат тук, но да идват и в България", заяви външният министър.

„Идеята е сградата да бъде не само консулство, което да дава възможност за подаване на молби за гражданство, визи и други консулски услуги, а да бъде и център на културата", обясни Захариева.

„Ако някой иска да инвестира или да си търси работа в България, оттук да може да получи помощ", коментира тя.

„Много благодаря на външния министър на Молдова, на правителството, на двамата посланици и местните власти. Ремонтът е чудесен, това е едно от най-хубавите консулства, които България има. Много хора имат заслуга за откриването на консулството и благодаря на всички тях", допълни министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.