• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Захариева: Без независима прокуратура няма как да се случи съдебната реформа

Захариева: Без независима прокуратура няма как да се случи съдебната реформа

/КРОСС/„До момента не съм направила нито един компромис с принципите си", заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ на въпрос как отчита 100-те си дни като министър на правосъдието.

„От първия ден аз и екипът ми трябваше да действаме изключително бързо и прецизно. За две седмици успяхме да предложим на Министерския съвет структура на Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, който утре ще проведе третото си заседание", каза министър Захариева.

По думите й срокът за приемане на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде спазен. Първата част от промените вече са приети на второ четене от правната комисия в парламента, очаква се тази седмица да бъдат приети и в пленарна зала. „Готвим промени в Наказателно-процесуалния кодекс и закона за детско правосъдие. Промените в Търговския закон са публикувани за обсъждане. Убедихме Висшия съдебен съвет, че трябва да работим заедно по отношение на електронното правосъдие", допълни Захариева.

„Благодаря на премиера Борисов и правителството за подкрепата и затова, че реформата в съдебната система е поставена, като основен приоритет", заяви още правосъдният министър.

Захариева бе категорична, че ясно разписаните промените в Закона за съдебната власт, които вече се разглеждат в парламента, гарантират, че в правителството на съдебната власт - ВСС ще влязат най-качествените магистрати, а забраната за тайно гласуване и забраната за гласуване „въздържал се" ще доведат до носене на пряка отговорност. „Разписано е и как се отзовават членове на ВСС от професионалната квота, което е ново. Въвежда се и нова система за атестиране, с уеднаквени правила", каза министърът.

На въпрос, какъв е начинът магистратите-чиновници да останат в миналото, правосъдният министър заяви, че „системата може да се самоочисти само чрез назначения и кадрово израстване на качествени магистрати".

По отношение на правомощията на министъра на правосъдието, свързани с дисциплинарната практика във ВСС, Захариева припомни, че министърът може да предложи магистрат за дисциплинарно наказание, но не може да участва в гласуването на Съвета. За пример даде последния казус с бившия заместник-председател на Софийски градски съд Богдана Желявска, която бе предложена за дисциплинарно наказание от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. „Решението за отказ на ВСС да й наложи наказание, според мен, не бе правилно и затова на свой ред обжалвах пред Върховния административен съд", обясни Захариева.

Попитана какъв е пътят за реформа в прокуратурата, тя отговори, че промяна в законодателството трябва да гарантира, че всеки прокурор взема решенията си само въз основа на закона, доказателствата и вътрешните си убеждения.

Министър Захариева ще открие обновения корпус на затвора в Стара Загора днес в 13:00 часа.

Ремонтът се финансира от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2009-2014 г. и е на стойност 889 385,08 лева. Изпълнител е Държавно предприятие „Фонд затворно дело".

Килиите са изцяло ремонтирани и във всяка една от тях е изградена тоалетна. Обособени са санитарни помещения с постоянно течаща топла вода. Сменени са дограмите, ВиК и електроинсталацията.

Такъв мащабен ремонт в Старозагорския затвор се извършва за пръв път от неговото построяване през 1932 г.

На откриването ще присъстват още заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов, директорът на затвора Иван Карушков, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.