• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Захариева: Договорът за добросъседство ще бъде подписан на български и македонски език

Захариева: Договорът за добросъседство ще бъде подписан на български и македонски език

/КРОСС/ „Надяваме се договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан в началото на август". Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от „Фокус", с което за пореден път опроверга информациите от македонска страна, че подписването на споразумението може да се отложи.

„Това е дълъг процес, започнал 2008 г.", каза Захариева и поясни, че страните са преминали през 11 кръга преговори.

„Тук, когато беше премиерът Заев, се проведоха преговори на високо ниво и се надяваме да бъде финализиран проектът на договор за приятелство и добросъседство след толкова години. Ние трябва да използваме тази възможност. Знаете, че ние винаги сме били отворени, в същото време не сме получавали такава реакция от страна на македонските правителства", допълни Захариева.

Тя посочи, че още преди подписването на съвместната декларация от 1999 г. България е направила компромис във връзка с езика, на който е подписан документът. Министър Захариева посочи, че езиковата клауза е една и съща и тя няма да се променя.

„Декларацията е публична можете да я прочетете. Договорът се подписва в два екземпляра на официалните езици. На български съгласно Конституцията и на македонски, съгласно Конституцията на Република Македония", обясни министър Захариева.

„Посещението на премиера Заев тук, съгласието му да се почете паметта на цар Самуил на неговия паметник в София, поканата му към премиера Борисов да честват заедно Илинденско-Преображенското въстание - това са все първи стъпки. Нужни са много повече", допълни тя от парламентарната трибуна, след което внесе и разяснения за съдържанието на договора.

„Със сигурност, ако успеем на финалния кръг преговори да постигнем финално съгласие по проекта на споразумение, категорично България няма къде повече да прави компромис от компромиса, който е направила 1999 година", заяви министър Захариева, визирайки декларацията, подписаната тогава между България и Македония.

Текстът е следният: Подписана в София на 22.02.1999 г., в два екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете страни - български, съгласно Конституцията на България и македонски, съгласно Конституцията на Македония. Двата текста имат еднаква сила.

Също така текста по отношение на общата история беше представен и това е една от другите червени линии. Третата е пак текст от декларацията от 1999 г. за въздържане и нищо от Конституцията на Македония не може да бъде използвано за претенции от нейна страна за малцинства в България и защита на правата на лица, които не са нейни граждани. Няма какво повече да добавя по този въпрос. Редица правителства са работили и много важно е, не само фактическото подписване, което безспорно е изключително важно, защото то е знак дали те наистина искат да променят отношението си", заяви Захариева.

Основна цел пред правителството пък ще е изграждането на инфраструктура, която да свързва двете държави. Захариева отчете, че засега имаме само три контролно-пропускателни пункта към Македония.

„Нямаме изградена жп линия все още. Нямаме и магистрала", коментира тя и обясни, че точно това е бил един от основните въпроси, обсъждани при посещението на премиера на Македония Зоран Заев в България.

По думите ѝ при посещението му у нас е очертано като приоритет изграждането на коридор номер 8, което от българска страна вече е започнало.

„Разбрахме се да търсим общ източник на финансиране за коридор № 8 и да поставим заедно този въпрос пред Европейската комисия", допълни министър Захариева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.