• 19 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.7957
  •  GBP / BGN 2.2869
  •  CHF / BGN 2.0310
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Националният икономически съвет обсъди законодателни мерки срещу кражбите на фирми

Националният икономически съвет обсъди законодателни мерки срещу кражбите на фирми

/КРОСС/ Промени в Търговския закон, насочени към предотвратяване на т.нар. „кражби на фирми" и въвеждане на производство по стабилизация при фалит бяха обсъдени на заседание на Националния икономически съвет под председателството на министъра на икономиката Божидар Лукарски днес. Мерките бяха представени пред работодателските организации от заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. Германският опит в тази насока беше споделен пред НИС от Рихард Бок - заместник-председател на Федералната камара на германските нотариуси. Присъства и на ръководството Нотариалната камара на България. 

„Приоритет в работата на Министерство на икономиката е подобряване на бизнес средата и имиджа на България пред чуждестранните инвеститори и сме убедени, че чрез тези мерки бизнесът ще се чувства по-спокоен", каза след заседанието зам.-министър Любен Петров. Той подчерта, че мерките срещу кражбите на фирми и въвеждането на втори шанс при фалит добросъвестни предприемачи са заложени в програмата на Министерство на икономиката.

Зам.-министър Мичева обясни, че изменението в Търговския закон предвижда да се извършват допълнителни действия при прехвърляне на предприятие с цел превенция на злоупотреби. Оригинал от сделката ще остава и при нотариуса, който ще е задължен да го пази в срок от 10 години. Документите по сделките ще се въвеждат в нов регистър и ще може да бъдат проверявани чрез връзка между Агенцията по вписванията и Регистъра на нотариусите. „По този начин ще се избегнат евентуални злоупотреби в бъдеще от някоя от страните по договора.", поясни зам.-министърът на правосъдието. Измененията в Търговския закон са насочени към превенция на „кражбата на фирми" при прехвърляне на предприятия, смяната на управител и др. Целта е да се създаде сигурност срещу фалшифицирането на подписи, протоколи и други документи.
С друга промяната в Търговския закон се въвежда производство по стабилизация при обявяване в несъстоятелност или т.нар. „втори шанс" за фирми, изпаднали в състояние на фалит. Целта на производството по стабилизация е да се даде възможност, когато определена фирма има финансови затруднения, преди производството по несъстоятелност да има възможност изпълнителните действия да се стопират за кратък период от време, за да може да бъде извършено преструктуриране, продажба, разсрочване на вземанията и други действия за стабилизиране. По думите на зам.-министъра Ничева, така ще се даде шанс на почтения бизнес да излезе от затрудненията. Тя обясни, че обикновено, производството по несъстоятелност приключва с ликвидиране на предприятията, а не с тяхното оздравяване. „Идеята е в един кратък срок да се даде възможност на едно предприятие, преди да е стигнало до етап на ликвидиране и чувства затруднения да бъде спасено", подчерта тя. Това ще става по искане на търговеца, не на кредитора и ще се извършва в много бързи срокове.
Зам.министърът на икономиката Любен Петров посочи, че четирите работодателски организации, които присъстваха на заседанието на НИС са изразили съгласие по повечето от предвидените промени в Търговския закон и ще излязат с общо становище по Проекта на Министерство на правосъдието.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.