• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Пред провал е първото заседание на НС за тази седмица

Пред провал е първото заседание на НС за тази седмица

/КРОСС/Днешното заседание на Народното събрание е под въпрос.

След като вчера консултациите при председателя на парламента Михаил Миковсе провалиха, заради отсъствието на ГЕРБ и "Атака", стана ясно, че кворумът на днешното първо заседание от седмицата вероятно ще бъде провален за пореден път. Условията на ГЕРБ да влязат в пленарната зала са гласуването на оставката на кабинета и когато премиерът Пламен Орешарски внесе обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса и то с параметри в реалния размер, а не само с 225 милиона лева.

От БСП и ДПС потвърдиха, че оставката на кабинета ще бъде гласувана още през тази седмица. Има вероятност още днес, след заседанието на правителството премиерът да депозира оставката си в парламента, коментира председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов.

И БСП, и ДПС са готови да влязат днес в пленарната зала, но без ГЕРБ не могат да осигурят необходимия кворум от 121 -един депутати, за да има заседание.

Тази седмица ще подложи на изпитание готовността на ГЕРБ за постигане на консенсус с БСП и ДПС, след като вчера управителят на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка, ако парламентът постигне съгласие за избор на нов управител до неговото разпускане на 6 август. ГЕРБ настояват за оставката на Искров заради ситуацията с Корпоративна търговска банка.Парламентът ще обсъжда на първо четене промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 г. Това предвижда проектът за програма на Народното събрание за тази седмица.

В проекта за дневен ред иначе е първото гласуване на промени в Закона за управление на отпадъците. Предвижда се депутатите да ратифицират няколко международни договора, по които България е страна.

Проектът за седмична програма на парламента включва и три законопроекта, които ще бъдат обсъждани на второ четене - промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици и в Наказателния кодекс.

В проектопрограмата е и Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, приет на 18 юни и върнат за ново обсъждане с указ на президента. Предвидено е в петък от 11.00 ч. да има парламентарен контрол.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.