• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

„Зелени закони” и министър И. Василева обсъдиха процеса на оценка на природозащитното законодателство на ЕС

„Зелени закони” и министър И. Василева обсъдиха процеса на оценка на природозащитното законодателство на ЕС

/КРОСС/ Позицията на България в процеса на оценката на природозащитното законодателство на ЕС (Директива за птиците и Директива за местообитанията) бе тема на среща на природозащитници с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, проведена по искане на „Зелени закони" във вторник, 10 ноември, съобщава пресофисът на инициативата.

На срещата присъстваха още ресорният зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директорът на Дирекция „Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров.
От страна на природозащитната общност присъстваха Тома Белев, Любомир Костадинов, Стефан Аврамов и Ирина Матеева.

Процесът на оценка е воден от Европейската комисия и се очаква да завърши през 2016 година.

Представителите на НПО потвърдиха позицията си, че природозащитните директиви на ЕС са сред най-перспективните и успешни политики за опазване на природата в света. Натура 2000 осигурява достатъчно гъвкавост за устойчиво икономическо развитие, като в същото време е работещо доказателство за природозащитни успехи и изключителна ефективност, когато е приложена изцяло. Това мнение се споделя и вече беше подкрепено от представители на научните среди, фермерите и други заинтересовани страни на работна среща, организирана от инициативата „Зелени закони" и коалиция „За да остане природа в България".

По време на срещата беше обсъдена и подписана „Позиция на българската природозащитна общност по оценката на природозащитното законодателство на ЕС (Директива за птиците и Директива за местообитанията)". Позицията тепърва ще бъде разпространявана с цел набиране на подкрепа от по-широк кръг заинтересовани лица и институции.

Министър Василева потвърди тезата, че рамката и целите на европейските Директиви за Натура не трябва да се променят. Както е известно, директивите поставят именно целите пред страните членки, които са гъвкави в тяхното осъществяване чрез националното законодателство, указанията на Европейската комисия и ефективното им прилагане. Министърът изясни, че МОСВ застъпва позиция за усъвършенстване на прилагането, а не отваряне на директивите.

В обща позиция девет страни от ЕС се застъпиха за природозащитното законодателство и акцентираха на това, че основният проблем не са директивите, а тяхното прилагане. Министър Василева разясни, че България не е била поканена да се присъедини към писмото, но позицията на страната не е в принципно противоречие с изразените в писмото тези.

Страните се съгласиха, че и междинният преглед на Европейската стратегия за биоразнообразие до 2020 г., публикуван миналия месец от Европейската комисия и показващ продължаващата загуба на биоразнообразието, обуславя нуждата да бъде подсилена подкрепата за Натура 2000. Министерството ще организира в началото на декември 2015 г. широка среща с представители на заинтересованата общественост, на която да се обсъди прилагането на природозащитното законодателство и да бъдат представени резултатите от конференция, насрочена за 20 ноември в Брюксел. На конференцията се очаква Европейската комисия да отчете резултатите от обществените консултации в процеса на преглед на пригодността на Директивите за Натура 2000.

МОСВ и неправителствените организации ще продължат диалога с цел подобряване ефективността на прилагането на природозащитното законодателство.

 

„Зелени закони" е инициатива на организацията с нестопанска цел „Сдружение за изследователски практики". Тя цели да осигури дългосрочно формулиране на устойчиви политики за управление на природните ресурси в пет области, в които експертите ни препоръчват законодателни промени: биоразнообразие и гори, енергетика, климат, управление на територията, селски региони. Инициативата се осъществява чрез проект „Граждански мониторинг за по-зелени закони и устойчиво управление на природните ресурси", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Спас

Абе тия хора не се спряха да мрънкат! То бива безочливост, ама тяхното на нищо не прилича вече!

12.11.2015 11:09:05

Анонимен

"От страна на природозащитната общност присъстваха Тома Белев, Любомир Костадинов, Стефан Аврамов и Ирина Матеева." Е браво, а след обсъждането отидоха същите да протестират срещу министъра. Е на това не му ли се казва лицемерие? Целият протест днес беше просто натиск от страна на тези хубавци, за да се извиват ръцете на министерството и да им се дава все по-голяма власт и все повече обществени поръчки. Сега какво ще си пишат сами законодателството и сами ще си оценяват свършената от тях работа. Хайде на бас, че няма да си пишат лоши оценки и всички, които не са част от тяхната клика ще бъдат отстранявани. Баси държавата сме.

11.11.2015 22:11:54

Анонимен

Съжелявам, че трябва да го кажа, но като видя снимката на Белев и вече почвам да се притеснявам.

11.11.2015 20:09:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.