• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Момент за размисъл и исторически концерт за 80-годишнината на зала "България"

Момент за размисъл и исторически концерт за 80-годишнината на зала "България"

/КРОСС/ В понеделник вечер, на 9 октомври, Софийската филхармония открива сезона си с исторически концерт. Той ще повтори дословно програмата, с която преди 80 години е открита най-престижната концертна сцена у нас - зала "България". Трима виртуозни пианисти - Людмил Ангелов, Аглика Генова и Любен Димитров, са солисти на този изключителен концерт. Диригент е маестро Найден Тодоров.

Осемдесет години пълни с музика, вълнение на артисти и публика. С това е пропит въздуха на зала „България". Времето я превръща не просто в първата концертна сцена на страната ни, но и в институция, позната даже зад граница.

„Много хора по света, когато сме споменавали, че свирим в тази зала, те знаят за какво става въпрос, когато се каже „Дъ грейт консърт хол Бългерия". Така че смятам, че е абсолютно равностойна и може да се съревнована с най-водещите концертни зали в света", разказва пианистът Любен Димитров.

„Знам, че от акустична гледна точка, преживявал съм го, има много малко зали в света, които дават на диригента усещането просто да се намира едва ли не в рая, тази зала е такава", споделя Найден Тодоров - директор на Софийската филхармония.

Той решава, че историческата годишнина заслужава исторически концерт. Избира да повтори музикалната програма, с която откриват зала „България", за да провокира размисъл.

„През 1937 година целият свят е бил много объркан, готвел се е за война, отново не е имало пари, всичко е било в проблеми. И в този момент в България са започнали да правят концертна зала. Т.е. в момент на най-голяма криза в целия свят, българите са били с такова мислене, че искат да развиват своята култура, да вървят напред", казва маестро Тодоров.

Днес българските музиканти са единодушни, че София се нуждае от още една нова голяма концертна сцена. Това обаче няма да отнеме славния ореол на зала „България".

„Лично за мен, аз чувствам поне в моето сърце и душа така нещата, че тази зала никога няма да може да бъде заместена. Т.е. не е възможно да бъде заместена. Тя е легендарна, вече стените тук говорят, тук има един дух, който още като прекрачиш тези, макар и скърцащи дървени врати и застанеш на сцената и си представиш, че там е свирил Рихтер, Владимир Крайнев, нашият любим учител и подобни личности, Шостакович...", коментира Аглика Генова.

Юбилеят на зала "България" ще се прелее в един изключително интересен концертен сезон. Догодина предстои 90-годишнина на Софийската филхармония, а по-догодина тук своя 75-и рожден ден ще чества и хоровата капела "Светослав Обретенов".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гордея се !

09.10.2017 15:57:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.