• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Вестниците пишат...

Вестниците пишат...

/КРОСС/Преглед на печата

Ако правителството иска "Южен поток", да отмени заповедта на Щонов

Той заяви, че с решението на Русия за "Южен поток" се засилва ролята на Турция не само в региона, но и при доставките на природен газ за Европа

в. Класа 

Ако правителството на Бойко Борисов има желание да се реализира проекта "Южен поток", да отмени заповедта на бившия енергиен министър Щонов. Това заяви пред БНР депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев. Според него никога преди Русия не е споменавала за заобикаляне на страната ни. "Затова казвам, че нещо се е случило по време на служебното правителство и мисля, че г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, а именно, че неговото писмо, изпратено до "Газпром", е спряло проекта", каза още Стойнев. Той смята, че страната ни трябва да продължи да отстоява обща позиция с останалите страни по проекта, както досега, и да я заяви категорично в Брюксел на 9 декември.
Стр. 1

Спешни медици няма да влизат в ромските махали

225 нападения над лекари са станали от началото на годината

в. Дума 

Екипи на Спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви вчера здравният министър Петър Москов. Той посочи, че от началото на годината досега са станали 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, а 174 са били именно в такива квартали от началото на годината.
Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши, каза Москов. Той призова лидерите на ромските общности, които търсят правата си и през политици и медии, да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на Спешната помощ.
Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари, коментира още Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.
Стр. 1

Тигърът Мъри избяга от клетката си, върнаха го с три упойки

Разходи се в залата с рибите, отиде да ръмжи на лъвовете

в. Новинар 

Тигър беглец вдигна на крак столичния зоопарк в неделя. Животното успя да се измъкне от клетката си, тъй като гледачът му я забравил отключена, съобщиха за "Новинар" от Столичната община. Така тигърът, който се казва Мъри, необезпокояван успя да се разходи из залата с рибите и останалите хищници.
Той отиде и до клетката на лъвовете и им изръмжа няколко пъти, още разказаха от зоокъта. През това време в залата е била и жена с двете си деца. Те се скрили зад изкуствено храстче и се разминали само с уплаха. Историята завърши щастливо, след като ветеринар би три упойки на тигъра и го върна обратно жив и здрав в клетката му.
Докато Мъри се разхождаше из залата зоопаркът остана затворен. Посетителите бяха изведени с изключение на майката, която останала в компанията на хищника около 15 минути.
"Обадих се на 112, а оттам ми казаха, че се шегувам", обясни Емилия Николова, цитирана от БНР. По думите на жената хищникът излязъл в 12 ч. от клетката си, като бутнал вратата и се оказал на свобода без никакво усилие. Посетителите на залата са успели веднага да напуснат помещението.
Емилия не успяла, тъй като тигърът се е намирал на пътеката между нея и изхода на залата. Било я страх да побегне с децата и затова тримата се скрили зад изкуствено храстче, разположено в близост до изкуственото езеро в залата.
След неуспешния й опит да подаде сигнал към 112, забелязала двама работници, които й направили знак да се отправи към вратата на едно от сервизните помещения в залата. Отворили й и през стаята за персонала успяла да излезе навън.
Малко по-късно в зоопарка пирстигнал ветеринар, който е упоил тигъра. Тъй като е много голям, се наложило да му сложат три дози упойка. Накрая успели да върнат животното в клетката благополучно.
От зоопарка предвиждат да накажат гледача на тигъра за това, че е забравил да затвори клетката. Според столичният кмет Йорданка Фандъкова по случая е проявена голяма небрежност.
"Предполагам, че стресът на хората, които са били наоколо е твърде голям, но всички са реагирали много спокойно. След като бяхме сигурни, че за хората няма риск бяха предприети всички действия и животното да не пострада", допълни Фандъкова.
"Възложила съм да се изработи цялостна концепция за сигурност, за да няма никакъв риск някой служител да се разсее и да с случи това, което е изключително тежко", каза още кметът.
Стр. 1, 2

Забраняват строеж на небостъргачи в центъра на София

Подземни паркинги под жълтите павета

в. 24 часа

Центърът на София остава забранена територия за небостъргачи. Това предвиждат проектите на двата устройствени плана за територията на части от районите "Оборище" и "Средец".
След окончателното становище на Националния институт за недвижимо културно наследство те ще бъдат внесени в СОС до Нова година, научи "24 часа".
"Центърът на София няма нов цялостен план повече от 100 г. Досега се е работило на парче с частични изменения. Това е територия не само с национално, но и с европейско значение заради археологията и културно-историческото наследство. Работата по плана спря няколко изменения за хотели, небостъргачи и жилищни сгради", обясни главният архитект на София Петър Диков.
В плана е заложено и разкриване на останките от амфитеатъра на Сердика. Теренът е отреден за археология, като след отчуждаване на имотите се планира да бъдат съборени три сгради, под които лежат ценните находки.
Стр. 1

Увеличават се недоволните от бюджета за 2015 година

в. Сега

Недоволството от намеренията на управляващите в бюджет 2015 се увеличава, показват коментарите на министри, синдикати и съсловни организации преди окончателното приемане на закона, който днес влиза за първо четене в пленарна зала. Поредната сфера, в която зрее напрежение, е образованието. Учителските синдикати отказват да приемат бюджета, тъй като той залага 23 млн. лв. недостиг в средното образование. Всички знаем в каква ситуация се намира страната в момента от финансова гледна точка, коментира председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя очаква недоволство във всички сфери, защото една от основните мерки е 10% намаление на средствата за работна заплата на абсолютно цялата държавна администрация.
Стр. 1

България е на 14-о място в ЕС с 1.5% ръст на икономиката

Другите страни от Източна Европа се развиват по-бързо от нас, сочат отново данните на Евростат

в. Сега 

България продължава да се представя незадоволително на икономическия фронт, става ясно от най-новите данни на Евростат. Страната ни се намира точно в средата в класацията на 28-те членки от ЕС - на 14-о място. За третото тримесечие на годината сме постигнали само 1.5% ръст на брутния вътрешен продукт спрямо същия период на 2013 г. В същото време Румъния се развива с двойно по-висока скорост, показва европейската статистика. Икономиката на съседката ни се е увеличила с 3% за година. Полша, Унгария, Словения се радват на ръст над 3 на сто.
Всъщност повечето държави от Източна Европа, с които сме заедно в групата на по-бедните, които имат да наваксват, се справят със задачата по-добре от нас. Икономиките на Чехия, Литва, Латвия, Словения също са добавили между 2.1 и 2.6% увеличение през третото тримесечие на годишна база. Изводът е, че ако продължаваме да се развиваме с подобни темпове, още много години ще бъдем на опашката в ЕС и няма да се отървем от етикета "най-бедната членка на ЕС".
Впрочем в момента като цяло ЕС е сред бавно развиващите се райони на планетата, а прогнозата е това положение да се запази и през 2015 г. Но докато богатите държави могат да си позволят по-ниска скорост, България трябва да се стреми към по-бързо темпо, ако иска да влезе във форма за наваксване на изоставането.
Икономическият растеж в еврозоната се е подобрил слабо през третото тримесечие, но остава близо до нивата на стагнация, тъй като ускореното повишение на потребителските разходи беше отчасти компенсирано от спад на разходите за бизнес инвестиции, показват данни на Евростат.
Повишението на разходите на домакинствата с 0.5% спрямо второто тримесечие, и то благодарение главно на много ниската инфлация в региона, е единствената добра новина. Но бизнес инвестициите са се понижили - с 0.3% на тримесечна и с 1.3% на годишна база. А това е сигнал, че бизнесът в еврозоната е скептичен, че икономиката ще се ускори през следващите години в значителна степен и ще успее да генерира по-голяма печалба за европейските компании. Европейският бизнес също така продължава да изпитва неохота при разкриването на нови работни места.
Неслучайно и Европейската централна банка намали драматично своите прогнози за икономическия растеж в еврозоната през 2015 година до едва 1.0% от предишната прогноза през септември за повишение на БВП с 1.6 процентни пункта.
А новият шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер стартира план за масирани инвестиции, целящ да стимулира пенсионните фондове, застрахователните компании и други големи частни инвеститори да финансират значими инфраструктурни проекти в Европейския съюз, в размер на 315 млрд. евро. Но редица икономисти поставят под въпрос способността този план (който ще бъде финансиран директно от европейските институции с едва 21 млрд. евро) да успее да привлече частни инвестиции за над 300 млрд. евро, като в същото време те отбелязват, че ще отнеме време, за да бъдат подбрани и стартирани конкретни инфраструктурни проекти.
Стр. 1

20 пред зъбите на тигъра

Майка с две деца на метър от хищника

в. Стандарт

20 посетители на столичния зоопарк преживяха ужаса да се изправят очи в очи с тигър. 300-килограмовият хищник се измъкнал от клетката, която небрежен пазач забравил да затвори.
"Видях как тигърът просто бутна вратата, тя се отвори и той излезе", разказва по-късно все още разтрепераната Емилия, която била с двете си деца - на една и на четири години. Докато другите хора в залата избягали, майката се оказала в капан. Звярът
Мърдок минал края нея I и легнал пред входната врата, отрязвайки пътя навън. В паниката си жената звъннала на 112, но оттам не й повярвали.
След няколко кошмарни минути работници посочили на Емилия авариен изход, от които тя се спасила с децата си. Едва след това започнала акцията за прибиране на амурския тигър. Мърдок паднал упоен едва след третата стрела.
Стр. 1

АВТОКРАДЦИТЕ НА ПОВИКВАНЕ

И братът на Тони Стораро се прости с мерцедеса си

в. Телеграф

Изпечените автокрадци работят вече само на повикване.
Техни чираци обикалят цяла София и им набелязват возилата за плячкосване. Единственото, което правят топапашите, е да отидат до автомобила с подходящата техника, да го запалят за секунди, след което техен съучастник се качва и транспортира колата до гараж или морга.
Новата схема свежда риска за джамбазите до минимум. Ако не са зад волана, те най-често се измъкват само с глоба от 3000 лв., въпреки че Наказателният кодекс предвижда и наказание до 3 години затвор. Ако обаче подкарат колата и ги хванат, може да им лепнат до 8 години. Това разказаха пред "Телеграф" полицаи от сектор "Престъпления, свързани с МПС".
По тази схема апаш от провинцията палел по 3 коли на нощ, след което негови ^бушони" транспортирали автомобила от София към вътрешността на страната. Когато били заловени, шофьорите отричали до последно да имат нещо общо с тартора.
Тарифата
Апашите от среден клас се навивали да работят и с бушони от селата, които срещу дребни суми от 100-200 лева били готови да поемат риска и да карат. Високият клас крадци от София имали покрай себе си момчета, на които дават по 1500-2000 лева да се въртят из столицата и да набелязват скъпи коли за задигане. В тази сума понякога влизали и задълженията им да транспортират автомобил след кражба, а като бонус получавали линия кокаин в някои нашумял столичен клуб. Самите шофьори също вземали мерки за сигурност. Пред тях винаги карала пилотна кола, а те я следвали на дистанция "броня в броня". Това се правело с цел, ако патрулът ги спре случайно, да отбие само първата кола, а беглецът с крадената да го заобиколи и продължи.
"Случвало се е, че карат толкова близо един зад друг, че втората кола я виждаме в последния момент, когато вече е късно", разказа униформен полицай.
Статистиката
В последните месеци статистиката показва, че има лек ръст в тези престъпления, а бюлетинът на МВР разкрива, че застраховани срещу посегателства няма - горят както прокурори, съдии, бизнесмени от ранга на Жоро Главата, така и известни лица като Камен Воденичаров. Сред последните изгорели бил и братът на Тони Стораро -Али, който се простил с "Мерцедес".
Най-голям проблем в момента обаче са кражбите на 8-10-годишни возила, произведени до 2006 година, които се задигат за части. Полицаи са попадали на случаи, при които колата се задига към 2 часа след полунощ и докато собственикът подаде сигнал до сутринта в районното управление, към 9,30 автомобилът вече е разглобен.
"70-80% от колите свършват на части. Причината е във високата им цена и ниската покупателна способност. Всеки предпочита да си купи втора употреба оригинална част, която може да се окаже по-евтина и от китайския й аналог", коментираха криминалисти.
Без проследяване
Интернет е мястото, в което 10-годишни беемвета и дори джипове като "Ауди Q7" се предлагат вече разфасовани. Всичко се праща по куриерски фирми, продавачът остава анонимен, а клиентът - доволен заради по-ниската цена.
В същото време по-старите коли се крадат с техника за 1000 лева, като джаджите за обучаване на нов ключ могат да се намерят и на още по-ниски цени. Това е причината например един от най-масовите модели на БМВ е46 да се краде почти през вечер в София. Официалният форум на марката изобилства от хора, простили се с колите си, които качват снимки и съобщават регистрационния номер с надеждата, че някои да забележи возилото и да се обади в полицията.
мвнр
Стр. 1,4,5

Всеки градус надолу вдига сметката за ток с 10%

Декемврийските фактури със 70 на сто по-солени от септемврийските

в. Монитор 

Всяко понижение на външната температура с 1 градус вдига консумацията на ток за отопление с 10%. Затова никак не е чудно, че на затоплянето на дома с климатик или радиатори през петте зимни месеца се пада близо една трета от потреблението на електрическа енергия през цялата година.
Ако към това добавим и подгряването на вода за къпане и домакински нужди, тогава разходът за отопление и топла вода за 5 студени месеца гълта над 53% от цялото количество ток, изразходвано през годината. Това показват данните на енергото в Югоизточна България.
Статистиката на енергодружествата у нас сочи, че през зимата потреблението на ток от битовите клиенти скача с 60-70 на сто. Това е и причината за сериозното им недоволство от сумите в месечните фактури.
Стр. 1

Увеличават възрастта за пенсия само с 2 месеца

в. Труд

ГЕРБ склонява за по-мека реформа
Обсъждат се два варианта - 2 месеца за всички или 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете
Стр. 1

Роми бият лекари

175 от общо 225 нападения над екипи на спешна помощ са станали в етническите махали

в. Земя 

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, обяви пред бТВ здравният министър Петър Москов вчера. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са станали в такива квартали. "Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов. Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.
Стр. 1

Без Спешна помощ в ромските махали

От МВР твърдят, че нямат пари да охраняват линейките

в. Преса 

Стреснат от последните случаи на пребити лекари, вчера здравният министър Петър Москов обяви, че екипи на Спешна помощ ще влизат в ромските махали само ако е гарантирана сигурността и безопасността им.
"Нямам задължението да осигурявам правото на някого да бие лекари", допълни разпалено той. Москов цитира данни на МВР, според които от началото на годината 225 са нападенията над доктори, като 174 от тях са извършени в гетата, останалите са от етнически българи.
Изявлението му предизвика гневни реакции в социалната мрежа. От МВР обясниха, че не разполагат с ресурс да охраняват всяка линейка.
Стр. 1

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.