• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Седем държави от ЕС предлагат еднаква минимална заплата за цяла Европа

Седем държави от ЕС предлагат еднаква минимална заплата за цяла Европа

/КРОСС/Министрите по европейските въпроси на седем държави от Евросъюза се обявиха за въвеждане на минимална европейска заплата във всички страни-членки при спазване на националните практики и ролята на социалните партньори, информира БНТ.

Общата позиция за европейска минимална заплата е изразена в съвместна публикация в италианската преса преди днешна среща на инициаторите в Берлин.

„Крайно време е да превърнем нашия Евросъюз в социален, със засилени права на работещите, истинско равенство между мъжете и жените, сигурни работни места и гарантирани доходи", заявяват министрите. Те настояват силен социален стълб на Евросъюза да залегне в декларацията от Рим за 60-тата годишнина от договора, положил основите на Общността.

Сега минималната заплата в 28-те е много различна - на единия полюс са България и Румъния с 235 и 275 евро, а на другия - Люксембург с почти 2000 евро.

В едва седем страни-членки минималното възнаграждениe надхвърля 1000 евро - това са Франция, Германия, държавите от Бенелюкс и Великобритания.

Само 21 от общо 28 държави в Евросъюза имат законово определена минимална месечна заплата за всички сектори. Изключенията са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.

От 1-ви януари 2015-та Германия последна въведе минимална работна заплата. През тази година тя възлиза на 1498 евро, или малко под девет евро на час.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

и кой ще ги изкарва и плаща тези минимални заплати,как ще стане този номер ,обяснете на простите

16.03.2017 10:55:36

Анонимен

А бе тоя Люксембург каква промишленост има, че 2000 евро минимална заплата?????

15.03.2017 21:17:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.