• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Служебният кабинет разработва нов механизъм за минималната заплата

Служебният кабинет разработва нов механизъм за минималната заплата

/КРОСС/ Ръстът на минималната работна заплата ще изостава с две години, ако се приеме разработеният от служебното правителство механизъм за договаряне на минималното възнаграждение между бизнеса и синдикатите, предава „Дарик".

Това стана ясно от информацията, представена от служебния социален министър Гълъб Донев по подготвения, но все още без окончателен вариант механизъм, в партньорство с работодателите и синдикатите. Според Донев двете страни ще сядат да преговарят в края на март, въз основа на статистическите данни за предишната година, а договореният размер на заплатата ще важи за следващата година.

Ако разработеният механизъм бъде приет и влезе в сила от догодина, той ще изглежда по следния начин - в края на март, когато излизат данните на статистиката за 2017-та година, работодатели и синдикати ще започнат преговори какъв да е размерът на минималната заплата за 2019-а, като се следва и бюджетната процедура за същата година.

Те ще се ръководят от 15 индикатора на статистиката, обясни, макар и лаконично, социалният министър Гълъб Донев. Ако двете страни не успеят да се договорят, правителството ще има думата за размера на минималната заплата.

"Не е уточнено ограничението на правителството доколко да нараства горния праг, до който да нарасне минималната работна заплата", поясни министърът.

Липсата на критерии за горна и долна граница на размера на минималната заплата е една от основните критики към разработения механизъм, отправени в писмо на работодателските организации до социалния министър.

От бизнеса посочват още, че се създава възможност за ежегодна актуализация на минималната заплата и настояват проектът на механизъм да бъде подготвен и приет от редовното правителство.

Министър Донев обясни, че се надява механизмът да бъде готов в рамките на мандата на служебното правителство, но увери, че ако това не стане, проектът ще бъде предоставен на новия кабинет.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.