• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

БТПП не е срещу увеличението на минималната работна заплата, а е срещу ръста й без оценка на въздействието

БТПП не е срещу увеличението на минималната работна заплата, а е срещу ръста й без оценка на въздействието

/КРОСС/Ден, след като министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че е склонен да отстъпи от позицията си за замразяване на минималната работна заплата, промяната е все по-близо до реализация. На днешното извънредно заседание на Министерски съвет, в което се обсъжда бюджетът за 2015 г., стана ясно, че догодина ще се върви към курс на плавно увеличение на доходите.

Въпреки опасенията на работодателите, че вдигане на минималната заплата ще удари по заетостта в най-изостаналите региони, Владислав Горанов предлага увеличение на два пъти - с 20 лева от началото на годината и с още 20 - в средата, ако няма икономически сътресения.

Така догодина по това време тя трябва да е 380 лева.

Министърът преди дни беше твърд противник на коледните добавки за пенсионерите и увеличаването на МРЗ, като това го постави в конфликт със социалния министър Ивайло Калфин (АБВ). Среща с премиера Бойко Борисов и с Националния съвет за тристранно сътрудничество обаче доведоха до 180-градусов завой в позицията на финансист №1.

„Еволюцията" във възгледите на финансовия министър дошла, след като не получил подкрепа за идеите си
Между двете четения на бюджета ще стане ясно дали Калфин ще удържи и още една победа над Горанов - по въпроса за вдигането на пенсионната възраст. Министърът на труда и социалната политика настоява тя да се вдига с по 2 месеца, докато този на финансите настоява за 4.

Междувременно от Българската търговско-промишлена палата уточниха позицията си относно изменението на минималната работна заплата.

БТПП напомня досегашната си позиция, че по принцип не е срещу увеличението на минималната работна заплата, а е срещу ръста й без оценка на въздействието. Остават нашите притеснения за това, че ще бъдат засегнати най-нискоквалифицираните работници, които не могат с производителността на труда да покрият разходите за увеличени заплати, посочиха в съобщение от БТПП. 

Вместо да останат на работа при по-ниска заплата за тях се очертават няколко възможности, сред които или да преминат в сивия сектор, или да станат безработни и да получават помощи. Едва ли данъчните приходи от увеличения размер на минималната заплата, но при намален брой работещи, ще компесират разходите за социални плащания. Ако въпреки нашите опасения се пристъпи към увеличение на размера на минималната заплата от януари 2015 година, разчитаме че след нарастването й от първия етап, тези анализи ще бъдат направени и обществеността ще бъде информирана.

БТПП също така напомня свое предложение за въвеждане на методика за обективно и икономически обосновано изменение на минималната работна заплата, съответстващото на ръста на производителността на труда по отрасли.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.