• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Работодателите искат отмяна на минималната заплата и добавката за трудов стаж

Работодателите искат отмяна на минималната заплата и добавката за трудов стаж

/КРОСС/ Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че синдикатите не са спрели да търсят начини как без да работим повече, да станем по-богати, предава news.bg.

Той призова за отмяна на минималните осигурителни доходи - механизъм, който отново има само в нашата страна и води до обратни резултати.

Велев допълни, че синдикатите приличат на "човек застанал на брега на реката, който говори на водата - течи, течи". По думите му, вместо да търсим решение как да ускорим икономическия растеж, как да повишим производителността, уменията и навици на хората, се занимаваме с измисляне на начини как да работим по-малко и да получаваме повече: "Е, няма такива начини. Единственият начин е да се работи повече и по добре и да се краде по-малко".

Велев коментира, че синдикатите са лъжели сутрин и вечер как ще замръзнат заплатите. "Нашето предложение беше и е класа да се включи в основната заплата, т.е правилно е да се каже, че основните заплати ще се увеличат, а не че заплатите ще се намалят", уточни Велев.

Той посочи, че по време на преговорите през 2006 година те са казали, че ако административно се разпрострат минимални осигурителни доходи и нарастването им в икономически дейности, в които няма споразумение, те повече няма да се споразумяват. "Не само,че бяха разпространени административно, но бяха разпространени с манипулативно висок процент - такъв, който съответства на минималната работна заплата и в икономически дейности, където бяха договорени по-ниски модове от синдикати и работодатели", каза Велев.
През 2016 г. са отказали преговори и няма нито едно споразумение за минимални осигурителни доходи, което да важи за тази година. "Затова минималният осигурителен доход нарасна с 2.5% единствено за сметка на административно увеличения ръст на минималната работна заплата", каза Велев.

Той сподели, че неквалифицираният труд се оценява по-високо от квалифицирания. "Един общ работник, портиер или хигиенист получава по-висока заплата от млад учен".

По думите му последните години има отлив на чуждестранни инвестиции. "Не, ние няма да сваляме правителството. Обратното - ние го подкрепяме с всички сили", каза Велев.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев изрази становището, че не са против годишните добавки върху заплатите, а против начина, по който те се начисляват административно върху заплащането.

"2016-2017г. (първо тримесечие) средната работна заплата е нараснала 9.8%, което средно е 100 лв. месечно.", добави Данев. Според него това означава 16 пъти повече от административно наложената добавка от 0.2 на 100. По думите му, БВП е нараснал 3.6 на 100.

"Ние ставаме все по-необразовани, все по-мързеливи, с все по-ниски умения и компетентности, които пъдят инвеститорите", допълни Данев. Той посочи и предложението им до минстър-председателя - след като реши, че трябва да бъдат запазени добавките, да въведе отново доплащането за прослужено време и за държавните служители, което е отменил 2012г., "за да няма дискриминация".

"Второ - както въведохме административно определяне на минимална работна заплата, минимална пенсия, добавка за прослужени години и т.н, да направим задължително увеличение на инвестициите и задължително увеличение на БВП", предложи Данев.

С всички тези аргументи работодателските организации настояват и да се отмени допълнителното възнаграждение за трудов стаж. В момента добавката за стаж вдига заплатите с около 0,6% годишно, което според тях води до парадокси като например - чистачка с 20 години стаж получава заплата колкото на млад учен.

Работодателските организации призоваха ако добавката стаж не отпадне, то в противен случай тя да бъде върната и за държавната администрация.

Председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев изрази личната си позиция, че синдикатите са вредни за България. Според него те пречат за развитието на икономиката. Домусчиев заключи, че там където няма синдикати бизнесът върви.

В края на пресконференцията Васил Велев описа ролята на синдикатите, чрез любимата детска приказка на децата му "Трите прасенца"- живеели си в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно, по 1000 лв. заплата. След това обаче работливото прасенце решило да напусне страната ни и заминало за чужбина.

Пред журналисти Велев обяви, че българските работодатели ще се срещнат с премиера, на която ще изложат своето виждане как да се ускори икономиката, за да се увеличат доходите на хората.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Те искат да се вуведе крепостничеството, а ако може и орбството, най-добре

24.07.2017 18:57:07

Анонимен

Шибаняци долни!!! Какви "индустриалци" сте ми вие? Какви 5 лева? В България индустрия НЯМА от 20 години вече!!! Заплатата на чистачката с 20 години стаж МОЖЕ да е като на новопостъпилия, НО - тя 20 години как се грижи за чистотата ви, бърше лайната ви!!! А вие, задници такива - ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТАТА на новопостъпилия така, че да отговаря на образованието му!!!

24.07.2017 18:51:58

Анонимен

Та къф работодател е този оръфляк велев ,

24.07.2017 15:42:29

Анонимен

Нагли, алчни, бездушни създания.

24.07.2017 15:23:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.