• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Крум Зарков: Борисов досега нито веднъж не е дошъл в НС да потърси подкрепа и даде отчет за европредседателството

Крум Зарков: Борисов досега нито веднъж не е дошъл в НС да потърси подкрепа и даде отчет за европредседателството

/КРОСС/ Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори

 „Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори тук, включително критично и в цялата й комплексност. Ако не говорим комплексно и истински за Европа, тя остава пленена само от онези, които я споменават, за да се подхранва политическото и междуинституционално противопоставяне. А това е точно обратното на идеята за консенсус“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че от началото на българското председателство, „БСП за България“ е изразявала подкрепа и положително отношение. „Конкретен израз на това ни отношение беше и активното ни участие и приемане на обща позиция на парламента в началото на декември миналата година. В тази обща наша позиция се съдържа принципна подкрепа за приоритетите, залегнали в програмата на българското председателство, както и поредица от теми, които народните представители, заедно, определихме като краткосрочни и дългосрочни приоритети за ЕС и България“, припомни той.

По неговите думи в същата обща позиция се заявява и един определен принцип на работа. „Разбрахме се, че нашият политически консенсус трябва да бъде поддържан и подхранван от регулярни срещи между правителството и Народното събрание“, каза още Зарков.

Той посочи, че днешното изслушване е първото, четири месеца след началото на шестмесечното ни председателство. „С активността на Комисията по европейските въпроси, както и възможностите, които дава блиц-контролът, до известна степен, можем да кажем, че министрите дават необходимата информация на Народното събрание. Същото не може да се каже за министър-председателя.

Борисов досега нито веднъж не е дошъл да потърси подкрепата на парламента и да информира за резултатите от най-важните срещи – тези на правителствените и държавните ръководители, заседанията на Европейския съвет“, каза още народният представител. Той обясни, че такива срещи на най-високо ниво от началото на българското председателство е имало две – на 23.02, където се е обсъждал ключовият за страната ни въпрос за многогодишната финансова рамка и на 22 и 23.03, където са се обсъждали въпроси като Турция, Западни Балкани, цифрова Европа, работните места и конкурентоспособността. „Българските позиции и резултати от тези срещи не бяха обсъждани в НС“, допълни той.

Крум Зарков подчерта, че през последния месец председателят на БСП Корнелия Нинова осъществи важни срещи с премиерите на Македония и Албания, президентът на Черна гора, а на 16.05 ще се съберат левите лидери на Европа. „Рано е да се дават оценки, да се хвалим и критикуваме. Но в днешното обсъждане си заслужава да отбележим няколко неща – отсега да благодарим, но и да насърчим в усилията им стотиците служещи в българската и европейската администрация, които технически и експертно обезпечават стотиците и хиляди мероприятия“, каза още Зарков.

Според него обаче, политическа оценка на председателството не може да е само количествена. „Броят на срещите не е толкова важен, колкото техните резултати“, допълни той. Народният представител обърна внимание на два аспекта, в които има допълнителни усилия и при които България е в особено качество. „На първо място, поради географското си положение, имаме интерес да се опитаме да придвижим много по-напред законодателния пакет, свързан с миграцията.

Съзнаваме, че това не е лесно, но можете да разчитате на нашата подкрепа и експертиза“, заяви Крум Зарков.

Той е на мнение, че този въпрос трябва да бъде обсъден в пленарна зала, за да може да имаме консолидирана позиция. „И на второ място- поради факта, че европейският комисар, излъчен от България, пое именно този ресор, наложително е да се ускори работата по отношение на цифровия пазар и в частност на проекта на директива за авторските права в единния цифров пазар и проекта на регламент на регулиране на свободното движение на налични данни в ЕС“, коментира Зарков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.