• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Най-големият съд в България е пред блокаж заради последните промени в ЗСВ

Най-големият съд в България е пред блокаж заради последните промени в ЗСВ

/КРОСС/ Има сериозен риск от отлагане на дела и формиране на незаконни съдебни състави заради тежък проблем със съдебните заседатели, предизвикан от последните промени в съдебния закон. Това е съобщил пред Mediapool шефът на Софийския районен съд Методи Лалов.

До 9 август тази година съдебните заседатели трябваше да се избират чрез жребий за всеки съдебен състав. По новите правила заседателите трябва да се избират със случайно разпределение за всяко отделно дело. Разликата е огромна. Ако един съдия досега можеше да гледа няколко дела в един ден с едни и същи заседатели, то сега няма да може. За всяко отделно дело за деня се сменят заседателите, пише още Mediapool.
Това води до множество тежки неуредици. Няма специален софтуер, който отразява новите реалности за разпределението на заседателите. Няма пари в бюджета на съдебната власт да им се плати за заседанията. Най-големият проблем обаче е, че съдебните заседатели няма как да планират графика си. Резултатът от това е, че много от тях ще се откажат, а без достатъчно хора няма как да се обезпечи разглеждането на делата в разумен срок.

Опасността от блокиране на Софийския районен съд е реална, а това е тежък проблем за цялата съдебна система. Това е най-големият и натоварен съд в държавата и разглежда над 30% от всички дела на районно ниво. Поради това проблемът рефлектира най-сериозно именно в този съд, добавя Mediapool.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.