• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Н. Цонев: Въвеждането на наборна служба е почти невъзможно, но може да бъде въведена доброволна

Н. Цонев: Въвеждането на наборна служба е почти невъзможно, но може да бъде въведена доброволна

/КРОСС/България е член на НАТО, ние имаме професионална армия от 2007 г. и това, че армията се унищожава и не се развива не значи, че трябва да има съпътстващи структури покрай нея, които да я подпомагат.

Създаването на национална гвардия по подобие на САЩ, първо, би било скъпо и, второ, би дублирало функциите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Въвеждането на наборна служба в сегашния етап е почти невъзможно, но с промени в закона може да бъде въведена доброволна такава.

Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната Николай Цонев във връзка с отново лансираната от ВМРО идея за връщане на казармата. 

Предложението на патриотите трябва да се разгледа в контекста на приближаващите избори, смята Цонев. Защото, каза той, винаги, когато наближават избори, се появяват изключително много патриоти, обикновено тяхната възраст е над 70-години, и започват да отнемат функции от държавното управление с цел да добият популярност и да се продадат по-добре на бъдещите политически проекти.

Говорителят на Български войнски съюз „Васил Левски" Владимир Русев посочи, че светът е в състояние на перманентна война и част от решението е самоорганизация на населението в народно опълчение в помощ на военните структури.

Ясно е, че няма достатъчно нито армия, нито има възможност за връщането на армията в този ѝ вид, в който тя съществуваше - могъща, несъкрушима, обичаща родината. Голяма част от българите са прокудени по света, тоест остава тези, които сме тук, да се самоорганизираме, коментира той. 

Казармата, каквато беше в България, е едно бреме, което губи година, две или три от живота на човека, смята писателят Донко Найденов. Той обаче е на мнение, че все пак трябва да има някакъв начин, чрез който човек да е подготвен за евентуална защита при военно положение.

Виждате какво става по света - войните не са толкова рядко, колкото бихме искали да бъдат. Затова човек трябва да е по някакъв начин подготвен за евентуална защита от тях, каза той. 

Владимир Русев каза, че стотици млади хора, дори ученички, се обръщат към Български войнски съюз всеки ден с желание да преминат военно обучение и начална военна подготовка. В момента организацията изгражда мрежа от спортни клубове, в която да тренират доброволците.

Има достатъчно кадри от силите за специални операции, от армията, от МВР, които на доброволен принцип сами провеждат тренировките на гражданите, които са се записали при нас като доброволци. Идеята е при възникване на кризисна ситуация да не изпадаме в ситуацията, в която, след като се обърне каруцата, тръгваме да търсим камъка, който я е обърнал, а да сме готови, обясни той. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

едно време при армия 350 хил. имаше над 200 хил офицери и старшини и над 1000 генерали! сега при раждаемост 60 хил има набор около 30 хил мъже,при служба 6 месеца ще има около 5-10 хил войника! Ако не избягат всичките в чужбина!

09.02.2016 16:21:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.