• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Увеличава се вносът на опасни препарати за растителна защита

Увеличава се вносът на опасни препарати за растителна защита

/КРОСС/Да се криминализира нелегалният внос на опасни препарати за растителна защита. Криминализирането става само с добавянето в един член от Наказателния кодекс: "и препарати за растителна защита".
Това призова пред БНР председателят на Българската асоциация за растителна защита - доц. Петър Николов. 

При това положение вече ДАНС може да улови мрежата на нелегалните вносители. Като ги накаже, на първо време това ще бъде сигурно условно, но за втори път наказанието е от 3 до 5 години затвор, каза доц. Николов.

Липсата на законови промени дава възможност на този проблем да съществува от 3-4 години. Почти 90% от нелегалния внос, идва от Турция, каза председателят на Българската асоциация за растителна защита - доц. Петър Николов.

Той увери, че са дали необходимата информация на ДАНС, включително и телефони на такива дистрибутори, които официално си имат една мрежа в България. "Повечето нелегален внос, близо 90%, идва от Турция. Минават на малки партиди с микробуси, пикапи, събират се в депа, които се намират близо до границата. Във всеки областен град има местни дистрибутори, които контактуват със земеделски производители и предлагат препарата на половин цена", заяви председателят на Асоциацията за растителна защита.

Производителите са изкушени от факта, че препаратите се предлагат на половин цена.

Тези количества не са малко, при оборот от 160 млн. евро, даде пример доц. Николов.

Санкциите за незаконни доставчици започват от 500 лева и могат да стигнат до 10 000 лева, но до този момент няма санкционирани доставчици, каза доц. Николов и посочи мерките, които държавата трябва да предприеме.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.