• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Президентът: Езикът ни няма да загине, ще надживее невежеството и неразумните юроди

Президентът: Езикът ни няма да загине, ще надживее невежеството и неразумните юроди

/КРОСС/ Президентът Румен Радев оглави шествието по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. То тръгна от президентството и завърши пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и паметника на Светите братя. Там държавният глава произнесе и тържественото си слово по случай празника.

„Скъпи сънародници, прескачам традиционните протоколни обръщения, защото днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете. Всички ние имаме една родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки носи със себе си, където и да отиде. Ще си позволя да перифразирам Апостола - думите са в нас и ние сме в думите, те наш обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата", обяви държавният глава, цитиран от „Фокус".

„Езикът ни вдъхновява и утешава. Когато духът линее езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Губят се от речника му важните думи, страда граматиката. Като запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите му", заяви държавният глава.

„Винаги ще има милиони хора, които тук и далеч от родината ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български. Светът се променя. България днес се простира на 5 континента, защото наши сънародници са отнесли със себе си частица от тази незрима родина - българския език по всички кътчета на планетата. Този език е онази безценна нишка, по която те винаги могат да намерят пътя към своя дом. Думите са нашия общ капитал. Затова нека ги пазим, защото и те ни пазят, да ги търсим, защото точната дума понякога се затрива като загубен ключ. Но откриеш ли я отваря врати. Честит празник!", завърши словото си президентът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дали българският президент ще има поне малко, много малко поне, достойнство да възрази на руско-македонската провокация?

24.05.2017 21:32:00

Анонимен

Още от буквара съм ги намразил комунистите с техните - трактористки-мавзолей - червени байряци -сърп и чук - Гошо Дамаджаната и другите символи на комунистическата олигофрения.

24.05.2017 20:42:33

Анонимен

Слуги на Кремъл залагат руска мина

24.05.2017 20:31:25

Анонимен

О, свещенна простотия - „славянска“ та „славянска“ писменост! Колко от вас, юроди ниедни, помислиха, че Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд не са някакви селянчета, а високо образовани българи (вишисти), владеещи перфектно български и гръцки за да бъдат преводачи. Обратното не е възможно – няма византийци, владеещи български. Колко от вас помислиха какви материални и финансови усилия е коствало на 8-я Седмочисленик - княз Борис I да осигури десетки хиляди агнешки и ярешки кожи за пергамент? Колко хиляди мъже е освободил от военна служба и данъци за да преписват и после да разпространяват сред народа свещените църковни книги на български? Имал късмет Борис-Михаил, бил е владетел на Българската империя трета по големина в Европа след Византийската и Свещената римска империя, която скромно наричаме царство. Но и днешна България трудно би изпълнила „петилетката“ на Борис I и Симеон Велики.

24.05.2017 17:15:56

Анонимен

Браво г-н Президент ! Наистина истински вълнуваща реч.

24.05.2017 16:01:26

Анонимен

Много хубава реч!

24.05.2017 12:19:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.