• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Огнян Герджиков: Впечатлен съм от министрите на отбраната и на вътрешните работи

Проф. Огнян Герджиков: Впечатлен съм от министрите на отбраната и на вътрешните работи

/КРОСС/"Доверието много тежи. Президентът Радев ми диктува много голямо доверие. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е в политиката. Както казват хората: Ял съм й попарата".

Това каза пред БНТ Огнян Герджиков по повод поканата на президента Радев да оглави служебния кабинет. "Исках да го убедя, че вероятно има и по-подходящи от мен, но той се оказа твърдоглав. Аз имам добри идеи които засягат държавата. Едната е по инициатива на Българската стопанска камара - за дребния и средния бизнес, които са смачквани от бюрокрация и безброй закони", заяви Герджиков.

"Да се направят няколко добри стъпки, пак е нещо. Имаме две най-важни задачи - безусловно демократични и честни избори и една задача, която ни се поставя за първи път - ротацията да бъдем председателство на ЕС", допълни Герджиков., каза още премиерът.

"Служебното правителство трябва да бъде от неутрални хора, които не са били в политиката", заяви служебният министър-председател. "БСП не са кадрували. Единствено Румен Радев избра министрите, това е негов кабинет, научих ги три дни преди днешния ден, познавам ги по стечение на обстоятелствата.

"За мен това е един много добър екип, защото са хора професионалисти, експерти и съм обнадежден. Това са експерти, които малцина са се докосвали до политиката. Вечният бюджетар Кирил Ананиев, който действително е великолепен финансист, той има дълъг стаж в министерството на финансите, Илко Семерджиев, който е бил в няколко правителства, много са малко хората от сегашното правителство, които са имали опит в политиката. печатлен съм от вътрешния министър и министъра на отбраната. Такова правителство трябва да бъде неутрално. Не може да бъде без никаква ревизия досегашното управление. Длъжни сме да видим нещата как са се развивали и където има безобразия, да направим каквото е необходимо"

"Ревизия със сигурност ще има. Всички министри ще са длъжни да направят добра ревизия, да следят обществени поръчки", заяви Герджиков. "Не трябва да се колебаем да спираме обществените поръчки. Има такива, които се финансирам от Европа и ние не можем да си играем с това.

Трябва да внимаваме. Министрите си отиват с кабинетите. Заместник министрите са на първо място. Някои от тях могат да бъдат поканени и сега, но това са изключения, когато кадрите са много полезни", каза още той.

"Дали ще сменят областни управители, Герджиков отговори, че има два подхода, но са грешни. Нито трябва да оставят всички, нито да сменят всички. Тези, които са честни трябва да останат, а тези които не са добри управленци и служат на партии, трябва да си ходят. Ще гледаме да вдигнем процента на доверие у хората", обясни премиерът.

А на въпрос кои са постиженията и грешките на Бойко Борисов, той отговори така: "Такива оценки дава историята. Тя работи с минали събития и нямаме време да я чакаме. Народа ще даде оценка. Искате да ме вкарате в капан, усещам ви. Ако започна да казвам, че това което направи Бойко Борисов е прекрасно, то това е агитация. Ако кажа, че нищо не е направил, ще агитирам за БСП. Аз не желая да взимам страна преди такива сериозни избори. Безусловно имаше добри неща, излезе от кризата и стабилизира нещата, а слабостите предстои да ги видим".

Поел съм кръста да бъда служебен премиер с ясното съзнание, че ще има негативи върху ми. Никак не е просто да се управлява една държава, в която омразата и противопоставянето са на власт. Това е нещо, което много ме гнети. Все си мисля, че е дошло време за помирение. Защото това противопоставяне на двата полюса не е градивно, то руши.

Обнадежден съм от министъра на вътрешните работи, защото точно това министерство има базисна функция за изборите. Да купим 12 000 машини за гласуване няма как да стане, затова изходът е в тълкуването на закона. След като това наистина обективно е невъзможно не може да ни се вмени като задължение да се проведе машинно гласуване, тъй като просто не могат да се осигурят толкова машини за толкова кратко време.

Не съм чел доклада за съдебната реформа, не звучи добре, но не мога да прочета всичко. Това не е нещо, което може да се направи сериозно, защото няма парламент и възможностите ни са ограничени. Софийският районен съд е наистина претоварен и това не може да даде ефективно правосъдие, тъй като има процеси, които траят по 15 години. Наистина се възхищавам на голяма част от съдиите, които са истински професионалисти и не трябва да се слага петно върху цялата съдебна система.

Малки са възможностите на един служебен кабинет да реши проблеми в тази система, нямаме такъв ресурс.

Смятам, че полицията и армията си намериха много добри министри, това е моето първоначално впечатление.

Д-р Семерджиев е с много богат опит и поглед върху здравната система. В момента тя задължава и честните лекари да злоупотребяват, за да оцелеят.

Най-ме боли за образованието, защото съм най-свързан с него, но инвестицията не е тази, която дава резултат в близка перспектива. Ние сме огромни длъжници и нарушители на конституцията перманентно, защото ежечасно я нарушаваме - чл. 53, където се казва, че до 16-годишна възраст всички трябва да учат, а сме допуснали да имаме стотици хиляди неграмотни. Това трябва да се промени с всякакви мерки, включително силно санкционни.

Не съм специалист по мафиите, говори се, че има, но не е моя тема. Може би ще усетя какво става зад кулисите. Ще кажа, ако стане, не мисля да мълча. Не може да се гледа на нашето правителство като реваншистко. Трябва да се намери точния баланс, ако намерим безобразия, не може да ги оставим така.

Забележителното беше, че когато ме сваляха, ръкопляскаха не само от НДСВ, но цялата пленарна зала. Тогава научих, че човек, когато се стреми да върши съвестно работата си, в крайна сметка бива оценен. Затова го нарекох - моят звезден миг в политиката, защото усетих уважението на народните представители, които минути, след като ми отрязаха главата, ме аплодираха.

"Поех този кръст с ясното съзнание, че ще има негативи върху мен. Никак не е лесно да се управлява една държава, в която омразата и противопоставянето са на власт. Все си мисля, че е дошло време за помирение", допълни служебният премиер.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.