• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

От 2016 г. ще се изплаща обезщетение и ако автомобилът се счупи на пътя

От 2016 г. ще се изплаща обезщетение и ако автомобилът се счупи на пътя

/КРОСС/От догодина застрахователите ще изплащат обезщетения при много повече ситуации на пътя. Това предвижда подготвения от Комисията за финансов надзор (КФН) нов кодекс за застраховането, който бе пуснат за обществено обсъждане от финансовото министерство.

Застрахователи вече ще изплащат обезщетения при щети заради влошено здраве на водача по време на движение. "Гражданска отговорност" ще покрива и одрасквания и щети от отварянето на врати по време на движение и когато колата е спряна. Обезщетения ще се получават и когато колата се счупи по време на движение и това причини катастрофа. Пари ще се плащат и при причинени щети от отделяне на теглено ремарке или друго приспособление, пише "Сега".

Подобни ситуации досега не се покриваха от застрахователите, обясни пред "Сега" зам.-председателят на КФН Ралица Агайн, която отговаря за надзора над застрахователите. "Смятаме, че системата беше несправедлива. Не стига, че лицето вече е пострадало по някакъв начин, а трябва и да плаща допълнително", каза тя. На въпрос дали застрахователите не са се възпротивили на новите правила заради възможните по-големи разходи, тя отговори, че бизнесът е подкрепил идеите.

Повишава се и лимитът на обезщетенията по "Гражданска отговорност". От 2016 г. за смърт на пътя или телесно увреждане сумата става до 10 млн. лв. дори при един пострадал. Сега сумата за едно пострадало лице е 2 млн. лв. Сумата за имуществени вреди остава 2 млн. лв.

В новия кодекс изрично се набляга на това, че застрахователят не може под никаква форма да иска доплащане за "Зелена карта". Забранява се и възстановяването на отстъпка, предоставена при сключването на застраховката. "Гражданска отговорност" осигурява покритие на териториите на България, на останалите 27 държави - членки на Евросъюза, и на територията на Андора, Сърбия и Швейцария. Сертификат "Зелена карта" е задължителен само при пътуване до Албания, Мароко, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус, Молдова, Македония, Тунис, Израел, Турция, Иран, Украйна, Черна гора. Издаването му обаче е включено в цената на "Гражданска отговорност". В последните години зачестиха случаите, в които застрахователите искат сума над цената на застраховката за "Зелена карта". Някои от тях пък си поискват направената отстъпка обратно.

Не се знае кога цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще бъде обвързана с поведението на шофьора на пътя, стана ясно от думите на Ралица Агайн. Идеята се обсъжда години наред, но не се вършеше нищо, обясни тя. Това е т. нар. бонус-малус система за водачите, при която тези, които нямат причинени щети, ще плащат по-малко за задължителната полица, а провинилите се - повече. Агайн обясни, че за въвеждането й е необходимо събирането на данните за причинените катастрофи в единна система. Тази система се изгражда едва от няколко дни, след като през 2014 г. застрахователите са били задължени да започнат да изпращат информацията. "Сега предстои данните да се съберат и системата да се тества", обясни Агайн, но не се обвърза с краен срок за тръгване на новия модел.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.