• 18 Юни 2018 |
 •  USD / BGN 1.6866
 •  GBP / BGN 2.2398
 •  CHF / BGN 1.6897
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 21°C

Свободен достъп до телескопите в Шумен за пълното лунно затъмнение

Шумен /КРОСС/ Първото лунно затъмнение за 2011-та година може да бъде наблюдавано в нощта на 15 срещу 16 юни. Тогава Луната ще се намира в съзвездието "Змиеносец", около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна по посока на съзвездието Стрелец, съобщава Студентското астрономическо общество на Шуменския университет.

Рядкото астрономическо явление ще започне в 21.22 ч. в сряда, като пълната фаза на затъмнението ще трае 100 минути и ще продължи от 22.22 ч. до 00.02 ч. Моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 23.12 ч., а затъмнението ще завърши в 01.02 ч., когато Луната ще излезе от сянката на Земята.

Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени точно на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка.

При ясно небе, Студентското астрономическо общество на Шуменския университет ще осигури свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за всички ученици, студенти и граждани, желаещи да наблюдават затъмнението. За всички любители на астрономията и на звездното небе Астрономическият център, намиращ се на покрива на Корпус 3 на Шуменския университет, ще бъде отворен от 21.00 ч. на 15 юни до 01.00 ч. на 16 юни за наблюдение на интересното астрономическо явление.

"Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението може да бъде наблюдавано от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан. А краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан." - уточнява председателят на Студентското астрономическо общество Сунай Ибрямов.

Последното лунно затъмнение беше на 21 декември 2010 г., а следващото затъмнение за 2011-та година ще бъде на 10 декември.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти -бинокъл, далекогледна тръба или телескоп, без да се използват предпазни средства.

Варненци ще наблюдават пълно лунно затъмнение на 15 юни

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.