• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници

Болници се превръщат в безплатен хоспис за клошари и самотници

/КРОСС/ Често общинските и държавни лечебни заведения в Пловдив се превръщат в пансион за бездомници и самотни хора. Някои от пациентите биват приемани с тежки заболявания, но когато дойде време за изписване, случаят се превръща в параграф 22.

Оказва се, че няма къде да отидат - или защото са без дом, или защото близките им не ги искат. И така, благодарение на хумаността и моралните принципи на лекарите и персонала на лечебното заведение, те остават за дълго време там, въпреки че лечението и клиничната им пътека е свършила. За някои от роднините на тежкоболни възрастни пациенти пък по време на празниците болниците се превръщат в безплатен хоспис.

Пет са средно годишно подобните случаи в една от най-големите болници в България - пловдивската университетска болница „Св. Георги". Последният такъв касае двама пациенти на Клиниката по нервни болести, които продължават престоя си в лечебното заведение вече няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, както и няма места в различни социални институции. За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е три месеца, а за другия - два, съобщиха от лечебното заведение. От там подчертаха, че казусът е често срещан и за него е създадена наредба, която на практика се оказва неприложима заради липса на места в социални институции.

Броят на пациентите в болница „Пловдив", известна още като бившата Окръжна болница, които биват изоставяни от близките им след приключване на лечението им, в последните години силно е намалял, обясни пред Дарик директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров. Въпреки мащаба на болницата и големият брой пациенти, там се регистрира по един такъв случай през няколко месеца. В болницата има двама служители, които поемат основно изпълнението на предвидените по Закон процедури и заради създадената добра организация на работа рядко се допуска пациент да лежи там повече от необходимото, подчерта д-р Аргиров.

В пловдивската общинска болница „Свети Пантелеймон" отчитат проблем с изписване на пациенти, които няма къде да отидат, заяви пред Дарик директорът доц. Петко Недев. Заради спешния сектор, с който разполага лечебното заведение, там редовно биват оставяни с линейка здрави хора, които са бездомници и така болницата на практика се превръща в безплатен пансион за клошари.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.