• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Колко безсмислени жертви могат да се дадат...

Колко безсмислени жертви могат да се дадат...

/КРОСС/Експлозията, която избухна в цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом, е взела жертви. По неофициални данни на мястото на взрива са се намирали 15 души - 12 работници и трима души от ръководството.

Все още обаче няма официално потвърдена информация за жертви и за точната причина за експлозията.

По последни данни след взрива на мястото на двата цеха са се образували огромни кратери.

На този етап нямаме информация за признаци на живот в района на инцидента, каза за bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Все още има опасност от вторични взривове, но няма опасност за местното население, съобщи главен комисар Николай Николов.

Директорът на завода е съобщил снощи по време на кризисния щаб, че не може да каже какви са причините, довели до този инцидент. По думите му взрив с такава сила и насоченост не може да бъде предизвикан от утилизация на мини.

Фрапиращи нарушения на безопасноста на труда

Сериозни нарушения на безопасността на работата във взривената фабрика „Миджур" в Горни Лом са били констатирани при проверка на Главната инспекция по труда два месеца преди инцидента, при който вероятно са загинали 15 души. Това съобщи в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков в ефира на bTV.

„Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на Службата „Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР, като Инспекцията по труда е извършила и самостоятелна проверка на 6 август. Тогава са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход от цеха, има липса на инструкция за безопасност", изброи Христосков и нарече нарушенията фрапиращи.

По думите му, на единствения изход от цеха са се съхранявали остатъци от утилизацията, които не са били опасни, но са затруднявали излизането от мястото.

„Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията", посочи Христосков.

„Този завод повече не трябва да работи - трябва да бъде затворен окончателно, ако не бъдат извършени сериозни промени в условията на труд. Оттам нататък работа на Социалното министерство е да потърси временна заетост за хората в този район", коментира още ресорният министър.

Големият проблем в България е, че много често нещата са на хартия - независимо дали става въпрос за закон или стана въпрос за изпълнение на закона, каза пред Нова телевизия председателят на БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков. И служба КОС, и Агенцията за безопасност на труда са направили своите предписания, всички органи са се намесили, и въпреки това става тази трагедия, допълни той по повод трагедията в завода в Горни Лом.

МВР използва всички средства за установяване на хора, които трябва да бъдат спасени. За жалост, засега няма никакъв резултат, каза Миков и посочи, че снощи е имало и доброволци от пожарната.
Михаил Миков каза, че не знае нищо по-различно от това, което от МВР съобщават. Но все пак бившият вътрешен министър коментира:

Аз съм бил преди около 14 - 15 години в това предприятие, разговарял съм много пъти с жителите на Горни Лом. Има един същностен въпрос - голямата безработица и натискът, който се упражнява върху работниците, включително и по отношение на безопасността на труда.

Стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда, поясни какво има предвид под натиск Миков.
Не става въпрос за добросъвестност, а за максимални икономии по отношение на техника, на работна заплата.

И всичко това се отразява. И сигурно не е единственото предприятие в България, което функционира така, допълни бившият вътрешен министър.

Михаил Миков, който е и кандидат за депутат за 43-ото НС призова съпартийците си и останалите партии и коалиции да преустановят предизборната кампанията или поне да не е завършват по начина, по който традиционно става това - с големи мероприятия. Нека да има разговори с хората, но публични големи прояви и концерти - това е абсурд, заяви Михаил Миков. Правителството трябва да обяви ден на траур, защото трагедията е огромна, допълни той.

Вероятно става въпрос за човешка грешка 

„Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза пред Нова тв един от най-големите експерти по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната Валентин Радев.

„По думите на собственика Валери Митков е правена утилизация, при която са взривени гръцки мини. И двата цеха ги няма. При взрива са избухнали всички налични мини, това е информацията, която има от хората, които са влезли вчера. Въпреки 24-часовата забрана, това е правилното решение. Още вчера са влезли и са видели кратерите - сградите ги няма. Досега няма потвърждение за камиони с мини, или поне не са били в близост. Тук става въпрос за мини, които са били в цеховете. Предполагаме, че взривното вещество е била смес от тротил", допълни той.

Колко безсмислени жертви могат да се дадат...

„При подобни инциденти в света практиката не е да се чака и пожарните и линейките да седят на разстояние", каза в „Здравей, България" журналистът Панайот Ангарев от вестник „Сега". Той даде пример със атентата в Световния търговски център в САЩ.

„Това е пример за това, колко безсмислени жертви могат да се дадат", каза от своя страна Владимир Йорданов, главен редактор на сайта offnews.bg.

Той предполага, че на мястото на завода в Горни Лом сега ще има една дупка. „Там няма нещо за спасяване", смята той.

По думите на Панайот Ангарев през 2008 година заводът е подписал договор с отилизация на боеприпаси на гръцката армия. „Не съм много сигурен, че това, което в момента се е взривило е именно от този договор. Най-вероятно става дума за нов контракт, който те са подписали и за нов вид боеприпаси, което ги е изненадало", смята експертът.

Над завода се вдигна облак като Хирошима

"Почувствахме взрив като земетресение, а над завода се вдигна облак като Хирошима. В селото цяла нощ никой не е спал". Това казаха три жени от Горни Лом, селото на няколко километра от гръмналия завод на фирма "Видекс" АД. На развиделяване се видя, че по пътя към входа на фабриката има десетки линейки и пожарни. Към него преминаха няколко военни автомобила и по мнението на репортери сред тях е бил и роботът, с който ще разчистват терена на взривилите се цехове.

По думите на местни хора вчера в завода са били доставени гръцки мини с няколко тира. Навярно службите за сигурност са наясно, какво точно е имало в тях. Един от работниците каза, че в завода се спазвали мерките за безопасност. Той работи там от 17 години и допуска, че взривът може са е в резултат на човешка грешка. "Бях в съседния цех, когато стана взривът", каза пред бТВ работник от завода в Горни Лом, който гръмна вчера. "Една буца ми мина покрай главата. Около 17 човека са били вътре, заедно с началниците. Звъним по телефоните им, но не отговарят", каза още работникът.

„Чакам съпруга си и чичо му. Чухме взрив след взрив", каза млада жена в ефира на бTV, след като се оплака, че никой не е предоставил информация за живота на нейните роднини. „Чакаме да стане чудо", каза друга. „Нямам никаква информация за момента. Вътре няма клетки, по принцип няма обхват и когато са в цеховете, няма как да се свържат с хората. Предполагам най-лошото. Никой нищо не казва, никой нищо не знае. Чакаме и се надяваме да стане някакво чудо", каза жената на по-младия собственик на завода , която не пожела да си каже името. По разкази на хората, взривове не се чуват от часове и те се чудат, защо никой нищо не прави.

На място на инцидента е и собственикът на завода - Валери Митков, чийто син е бил във фабриката. Той също няма данни за броя на работниците. Засега се знае, че на смяна в завода по време на взрива са били около 15 души.Телефоните им продължават да бъдат изключени.Очакванията са , че жив не е останал нито един от работешите в цеха, от който не е останало нищо. Продължава издирването на хората.

Собственикът на завода си е играел с живота на хората и плати с живота на сина си

Много актове са съставяни на завода, а собственикът си е играел с живота на хората. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV. Той каза, че няма информация колко са загиналите.

"Актове, актове и накрая трагедия. Собственикът явно си е плащал актовете, но плати с живота на сина си. Ако е вярно, че детето му е било в завода", коментира Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.