• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Шаламанов: България трябва да засили дейността си в киберотбраната

Шаламанов: България трябва да засили дейността си в киберотбраната

/КРОСС/ "За щастие става въпрос за единичен взрив и то неголямо количество складирани в един от складовете в завода. За щастие редица от фактори са спомогнали щетите да са минимални." Това каза в предаването на БТВ „ Лице в лице" Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната по повод днешния инцидент и взривовете във военен завод край Костенец.

"И лабораторията на Министерство на околната среда и водите, и нашата лаборатория са направили редица измервания и не са засечени никакви отклонения от нормите във водите и във въздуха. Разследването досега показва, че взривът в завода е бил наистина единичен и не се очакват последващи такива", допълни министърът.

"Фирма Терем заяви, че ще поеме всички разходи, както по собствеността на хората и техните домове, така и около самия завод", каза още Велизар Шаламанов.

"Боеприпасите в завода са били складирани и унищожавани там с цел дейността на завода да върви и да не замира, те не са били там в резултат на някакви подписвани договори за изпълнение на поръчка, така че няма и опасност от някакви неустойки в тази връзка. Наистина взривът е бил силен и той е нанесъл отделни материални щети, имаме и ранени десет човека, но той в никакъв случай не може да бъде сравняван по сила с взривовете, които сме наблюдавали в предишни случаи", отбеляза министърът.

Велизар Шаламанов отбеляза, че е изпратил група психолози, които да са на разположение както на служителите на завода, така и на населението в града.

"С помощта на финансовото министерство ние внимателно ще прегледаме бюджета на министерството, така че да бъдат осъществени основните програми, договори и така нататък на министерството, за да могат да бъдат отделени парите, които ще трябва да бъдат дадени за актуализацията на бюджета на Здравната каса", каза военният министър.

"Целта пред България трябва да е да се върви към 2 процента от БВП отделяни за отбраната, от които поне 15-20 процента да бъдат отделяни за техническа модернизация на страната. Също така модернизацията трябва да се осъществява така, че при нужда след време да има възможност технически да бъде заместен част от личния състав по определени дейности, който да бъде пренасочен към други сектори и едва в краен случай да се освобождават нови кадри", смята министърът.

Според него България трябва да засили дейността си по отношение на киберотбраната и военноморската си защита.

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.