• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Работодателите и НЕК в схватка за цените на тока

Работодателите и НЕК в схватка за цените на тока

/КРОСС/ „Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не влияе върху цената на електроенергията", заяви изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев пред NOVA. Тези негови твърдения категорично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Естествено, че може НЕК да влияе на цените", заяви той. И поясни, че компанията е „особен казус - и обществен доставчик, произвежда ток и е търговец, включително и на свободния пазар". Радев сравни НЕК с футболен съдия, който с решенията си може да повлияе на крайния изход от мача, може дори да отиграе топката или да подаде голов пас.

„Визираме поведение на НЕК, което намираме за неадекватно, и то не само във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за силни мерки и реформи в енергийната система като цяло", каза още Радев, пояснявайки, че това е желанието на всички работодатели у нас. Според него се създава "изкуствен, и то търговски, а не фактически дефицит на електроенергия".

Петър Илиев опроверга твърдения, които преди дни направи бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев. Той каза няколко неистини за НЕК. Каза, че ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата. Но така беше допреди 25 години. Дачев заяви още, че НЕК казва кое трябва да включим и дали да го включим, но в отговор аз ще кажа, че НЕК спазва законите на страната и разпоредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)", заяви Илиев.

Той бе категоричен, че НЕК няма задължение да продава ток на свободния пазар. Единственият ангажимент на компанията в тази насока бил свързан с дело на Европейската комисия срещу България за манипулации на свободния пазар. Освен това, НЕК имал пълното право да продава излишното количество електроенергия на същия този пазар. "България си избра този модел - от 2014 г. токът се продава по графици и целият свободен се продава само на борсата", каза още Илиев. И той се съгласи с твърдението, че проблем с промишления ток има.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Спазват законите на РБ. А, кой ги приема тези закони, които ги принуждават да правят глупости и да не са адекватни ( ако допуснем, че искат и могат)? Пак хора от същата групичка. България си избра този модел. Е как така България си го избра. Да не е имало референдум и да съм го пропуснал. Алчни и арогантни. Да не отваряме приказка за микса и как стигнахме препоръчаните проценти за зелена енергия 10 години преди крайния срок, но с цената не непосилно скъп ток. А сега няма да поддържат фотоволтаиците ( постепенно им ства неизгодно) и ЕК ще ни глоби защото няма да покриваме процентите.

16.05.2019 18:46:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.