• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Д-р Иван Кокалов: Българите нямат равнопоставен достъп до здравеопазване

Д-р Иван Кокалов: Българите нямат равнопоставен достъп до здравеопазване

/КРОСС/ В доклада на ЕК за България, който се изготвя всяка година, в частта му здравеопазване се повтаря едно и също - няма равнопоставен достъп на българските граждани до здравеопазване. В големите градове има много болници, а в по-малките на места дори няма достатъчно персонал в лечебните заведения. Също така българинът доплаща най-много от европейците от джоба си за здравеопазване - за лекарства, но и не само за лекарства. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Този модел, който ни се предлага, казвам го директно, е за богати нации. Българският народ не е от тези и никакви доплащания от този сорт няма да могат да гарантират здравеопазване за голяма част от нацията, смята още д-р Кокалов. С даваните 8 процента здравна вноска нищо няма да се промени. Също така това, че ще можем да сменим Здравната каса с друг здравен фонд, не значи, че ще получим по-качествено здравеопазване, допълни още вицепрезидентът на КНСБ.

По данни на ЕК в момента у нас доплащаме най-много за лекарства - около 65 процента, след това следва доболнична помощ - между 15 и 20 процента и болнична помощ около 9 процента. Това каза от своя страна Аркадий Шарков, който е здравен икономист към „Екип". При промяна на модела и при повече конкуренция, а при конкуренцията икономически принцип е да сваля цените и да повишава качеството, въпросът е вече как ще бъде направена тази конкуренция.

Според мен с предлаганите промени и създаването на частни здравни фондове не би трябвало да плащаме повече. Възможността ни като граждани да избираме къде да внасяме парите си е в наш интерес, защото ако не ни харесват условията на един фонд, ще изберем другия фонд. Като пациенти, ако не сме доволни от начина, по който фонда защитава правата ни, правото ни на качествено, достъпно своевременно здравеопазване, ние ще сменим фонда с друг. Тоест възможността ни да извършим това, което сега не можем, а тогава ще можем да правим, е изцяло в интерес на гражданите и пациентите. Това каза от своя страна д-р Стойчо Кацаров от Център защита правата в здравеопазването.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

навсякъде има два вида болници

държавни и застни. Държавата финансира държавните болници, за да ги има.

16.07.2019 07:11:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.