• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Актуализацията на бюджета на касата мина на първо четене

Актуализацията на бюджета на касата мина на първо четене

София /КРОСС/ Народното събрание прие на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. От 205 депутати за предложената от Министерски съвет актуализация гласуваха 169, против бяха 9, а 27 се въздържаха.

С актуализацията ще се промени разходната част на бюджета на НЗОК за тази година, която става с отрицателно салдо в размер на 100 милиона лева. Половината от тези средства ще отидат за плащания за болничната медицинска помощ. За плащания за лекарствени продукти за домашно лечение ще бъдат преразпределени 25 милиона лева, за плащания на медицински изделия, прилагани в болничната помощ - 10 милиона лева, и за лекарствени средства за терапия при злокачествени заболявания - 15 милиона лева. За компенсиране на преразхода и за финансовата стабилност на системата ще се предприемат и допълнителни мерки, свързани с контролните механизми на касата, както и мерки по ограничаване на разходите за лекарствени продукти.
По време на дебатите в пленарна зала министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че всичко, що се отнася до сектора на здравеопазването и предложената актуализация е разумно, смислено и трябва да се случи, защото „другото означава неизпълнение на основни функции - на НЗОК или здравното министерство, които са одобрени от всички депутати". Смисълът на пакета от нормативни мерки, които министърът на здравеопазването и кабинетът ще внесат заедно с бюджета за 2015 година, не е да търсим нормативна база за увеличаване на разходите, а да намерим ясната нормативна база, по която започваме пътя, по който системата на здравеопазването преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат, каза още Москов.
Според министъра това не е път, който може да бъде извървян за една година или за шест месеца, но желанието на мнозинството е този път да бъде започнат.
Здравният министър каза още, че ще търси подкрепа на всички партии за здравната реформа, а целта на предвижданите мерки е ясна финансова прогнозируемост на сектора.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.