• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Москов: Ако не беше тъжно, щеше да е смешно, това което се случи с изключването ми от ДСБ

Москов: Ако не беше тъжно, щеше да е смешно, това което се случи с изключването ми от ДСБ

/КРОСС/ Тезата, която много години се развива, че в здравеопазването има много пари и че те може би трябва да се намалят, е неправилна. В здравеопазването ще продължи да има толкова средства, колкото са нужни за лекуването на гражданите, за закупуването на модерна апаратура за лечение, за осигуряване на възможности пациентите да се лекуват от определени неща не в чужбина, а в България и за редица други подобни положителни практики. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" д-р Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка.

"Това, което в министерството и Здравната каса се опитахме да направим през последните две години, беше да затегнем контрола по събираемостта на така наречените вересии в здравеопазването както и да въведем такива правила и закони, че събираните средства да бъдат изразходвани изключително и само за здраве, добави здравният министър в оставка. Успяхме да прекратим така нареченото безконтролно саморазрастване на болничната система и безконтролното откриване на все повече и повече болнични заведения, и това се случи с въвеждането на чаканата от много години здравна карта. С въвеждането на този механизъм беше дадена възможността Здравната каса да избира партньорите си, с които ще успее да си свърши работата в различните региони, по най-качествения начин. Това, което се опитваме да променим през последните години е да разграничим възнаграждението на лекарите от това какво количество пациенти са минали през болницата по определени клинични пътеки и докато това не се промени ще се наблюдават някои недобри практики в здравеопазването. Докато заплатите и възнагражденията на лекарите не се формират на база на даваните от тях дежурства и извършваната от тях работа, а зависи от количеството приети в болницата пациенти, дотогава ще имаме проблеми и именно това се опитваме да променим", уточни министърът на здравеопазването в оставка.

"Една от добрите стъпки, които успяхме да въведем през тези две години, е централизираният електронен търг за закупуване на лекарства, тъй като с една подобна публична и прозрачна процедура успяхме да намалим разходите на болниците за лекарства. Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е подобен общ и универсален механизъм да бъде въведен и по отношение на цените на медицинските изделия, където също се виждат големи амплитуди по отношение на предлаганите цени", каза Москов.

"Ако не беше тъжно, щеше да е смешно изключването ми от ДСБ. Да ти обясняват колко си лош за това, че имаш различно мнение и отстояваш принципи, различаващи се от част от водените от партията ти политики. Подобен тип поведение си беше типично за комунистическо време и дори днешните наследници на комунистическата партия не постъпват вече по този начин", отбеляза Петър Москов. "Ще продължа и за в бъдеще да отстоявам позицията си, че един истински десен политик трябва да се стреми да участва конкретно и директно в управлението на държавата, и чрез конкретни действия да подобрява дейността и работата в различните сфери на живота на гражданите. А не да се държи през повечето време като опозиция в даденото Народно събрание и да казва колко лоши са политиците, как грабели народа и така нататък, без да бъдат предприемани конкретни действия и мерки", заяви здравният министър в оставка.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Г-н Москов, а редно ли е две години вие да се министър от партия, която реално е в опозиция? Ето това щеше да е смешно, ако не беше тъжно! Защото в нашата държава всичко може!

28.12.2016 11:27:21

Спеца

Тоя здравен мошеник , така скъп на Бойко Борисов му е станало тъжно ?Едва ли ,.... тоя Москов е такъв непокис , толкова брутален и арогантен в търсене на личната си изгода че ...здраве му кажи!Я не ни расмивай бе Москов , оттичай се в канала!

28.12.2016 10:43:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.