• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Ненков: Реформите в здравеопазването трябва да започнат с финансирането

Ненков: Реформите в здравеопазването трябва да започнат с финансирането

/КРОСС/ Първата стъпка към реформи в здравеопазването трябва да е свързана с финансирането на здравната система. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в обществена дискусия за приоритетите в здравеопазването, организирана от Българската академия на науките.
Той изрази надежда да има политическа воля за промяна в здравеопазването.
Надявам се политическите сили да стъпят на едно стъпало и да вървят заедно. Тук няма цветове, няма лични амбиции, да подкрепят следващия министър на здравеопазването. Дано да са достатъчно решителни и те, и министърът.
Според него по отношение на реформите трябва да се почне с финансирането.
Трябва да е първата стъпка, тя е бърза, лесна и ще даде веднага резултат.
В дискусията участва и началникът на Военномедицинската академия проф. Николай Петров. Той посочи, че в българската спешна помощ би трябвало да има 7111 души персонал. Към днешна дата обаче в системата на бързата помощ работят 6000 души.
1100 са лекарите в спешната помощ в България, уточни проф. Николай Петров и добави, че 71 от тях са без специалност.
"80 на сто от тази бройка може да бъде заменена с парамедици, защото тук влиза парамедик шофьор, парамедик медицинско лице и парамедик от най-високо ниво на квалификация, където учат четири години. Доказано е, че само в 10-15% от обажданията в страните членки на ЕС наистина има нужда от лекарска помощ. Ето една резерва", коментира той.
Относно заплащането на спешните лекари, проф. Петров е убеден, че базата трябва да бъде не по-малка от две средни работни лекарски заплати.
"При такова заплащане няма да има дефицит на кадри. Какви са източниците на финансиране към момента? 2013 година бюджетът е бил 93 млн. лв. и е изцяло ангажимент на държавата. Обърнете внимание, че разпределението на този бюджет е: 80 на сто за заплати, 14 процента за гориво, ремонт на линейки. Къде са парите за квалификация, къде са парите за стимулация? Как може да бъде постигнато това? Чрез участие на публични фондове, частни източници, смесено финансиране", каза той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.