• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Още 20% увеличение на заплатите в Спешната помощ през 2016-а

Още 20% увеличение на заплатите в Спешната помощ през 2016-а

/КРОСС/ Всяка една година ще има увеличение с 20%, както тази година, за да може с едно по-добро заплащане да мотивираме българските лекари да работят в Спешната помощ. Тоест, отново ще увеличим заплатите.

Това каза в ефира на БНТ д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването.

Той допълни, че от догодина започва и голямата промяна в Спешната помощ по отношение на инфраструктурата - ремонт на сградите и нови линейки.

Мисля, че се движим напред, каза заместник-министър на здравеопазването.

Той коментира постигнатото през 2015 година в здравеопазването и това, което предстои да бъде свършено през следващата година.

130 млн. повече в бюджета на НЗОК, отбеляза д-р Шарков. За първи път успяхме да договорим през наредба 10 за лекарствените продукти фармацевтичните фирми да възстановяват 43 млн. в бюджета на касата, посочи той.

По думите му, има ясно поети ангажименти, че лимити няма да има.

Таванът на хоспитализациите в Българи е достигнат. Каквото и да правим, няма причина или епидемиологична обстановка, която да изисква в България да има повече от 2 млн. 100 хиляди хоспитализации годишно. В бюджета те са гарантирани. От догодина можем да говорим този пакет да бъде надграждан и отделните клинични пътеки - дофинансирани, обясни д-р Шарков.

Той обясни и какво се случва със здравната карта.

Броят на лекарите в България на лекарите намалява, в същото време броят на лечебните заведения се увеличава. Това е феномен.

Националната здравна ще може да се пребори с този феномен или поне ще постави началото, каза д-р Шарков. Той посочи, че здравната карта е разписана в закона, но все още я няма, защото „някои хора гледат на здравеопазването повече като бизнес, а не като на призвание, на професия".

Нека със здравната карта да поставим началото на прехода от здравеопазването като бизнес към здравеопазването като грижа за здравето на гражданите, призова зам. здравния министър.

По думите му, по-важно е да гарантираме качествено и достъпно здравеопазването, отколкото това дали някой ще получи достатъчни приходи да ходи на почивка в други държави.

Всеки министър идва със задачата или с идеята да направи здравната карта. Сега сме на ниво готови областни здрави карти, в голямата част от страната - приети с консенсус, плюс предложения като приложения към областната здравна карта, допълни д-р Ваньо Шарков.

Той коментира и тази част от реформата в здравеопазването, която касае принципа на финансиране на здравните заведения - по-добрите болници ще получават повече пари.

Д-р Шарков обясни, че във всеки един стандарт има разписани нива на компетентност и за първи път пациента ще бъде реален контрольор на парите и на качеството в болниците.

Колкото и да ни се иска, не е възможно, а и никъде по света го няма, в малки болници в малки градчета да се прави тежка онкохирургия, например. На практика за всяко едно лечебно заведение в България има дейност, която то може да изпълнява според своята компетентност, посочи д-р Шарков.

Заместникът на министър Петър Москов обясни за пореден път и същността на така наремения данък „вредни храни".

Законът не третира и не търси наказание за това каква храна си избрал да консумираш, а каква храна си избрал да продаваш и дали в тази храна има вещества, които не са в здравословни количества, и това е медицински доказано, каза той.

Различните държави са решили въпроса по различен начин и д-р Шарков е убеден, че и България ще намери начин. Той посочи, че  законопроектът, изготвен от МЗ, е много близък до този на Унгария и търсеният ефект не е толкова фискален, а по-скоро, както ефектът от закона в Унгария -промяна в рецептурата на тези храни.

Средствата от този данък ще отиват в три направления, едно от които е образованието, другото - спортът за децата и третото - майчино и детско здравеопазване, допълни заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той коментира и темата за лошото състояние на училищните тоалетни.

Според него причината много деца да не ги ползват обаче не е само ниската хигиена, проблем, с който инспекцията ще са заеме, но и опасността там за децата. Знаете какво се случва там, каза той без да конкретизира. Разрешаването на втория проблем, посочи той, е работа на Инспектората по образование.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ДСБ въведе търговските дружества, сега пак ДСБ се лигави да връща "призванието" в здравеопазването. Бах ти ненормалниците.

08.12.2015 09:44:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.