• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

С "кварталите-спални" София е със сгрешено градоустройство, смята главният архитект Здравков

С "кварталите-спални" София е със сгрешено градоустройство, смята главният архитект Здравков

/КРОСС/ Главният архитект на София Здравко Здравков разясни идеите си за промени в Общия устройствен план (ОУП) на София, които са заложени и в програмата на кмета Йорданка Фандъкова за новия мандат, пред в. "Труд".

Основната задача е да се разсее прекалено тясната сега функция на дадени райони в София, която той определя като основна градоустройствена грешка от 60-те и 70-те години в развитието на градовете.

Кварталите "Люлин" или "Гоце Делчев" да бъдат само за живеене, а други като "Полигона" зад The Mall да са само с функция "работа", дава пример арх. Здравков.

Той предлага да се създадат съвременни мултифункционални зони, които да включват и трите вида функции – обитаване, работа и забавления. Така ще се намали ежедневното придвижване от зоните за обитаване към зоните за работа в другия край на града, обяснява арх. Здравков.

Промените в ОУП обаче няма да станат бързо, тъй като процедурата за налагането им е сложна. Първо трябва да приключи работата по общинския проект "Визия за София 2050", която трябва да бъде приета от Столичния общински съвет, след което да бъде изготвено задание през 2020 г. за измененията в ОУП. После те трябва да минат през Министерския съвет, обяснява той.

Защо трябва да спрат фиктивните проекти за общежития и апартхотели

Овладяване и на презастрояването е целта на законовите промени, които обявиха, че внасят в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на София Йорданка Фандъкова и арх. Здравков.

"Промените са в няколко насоки. Първите засягат сградите, които по същество използват възможностите в урегулирани имоти, отредени за нежилищно строителство, да се изграждат жилищни сгради, скрити под формата на ателиета, апартаментни хотели и общежития", обяснява арх. Здравков.

С предложените промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще се премахне формулировката "ателие". То е архаизъм от времето, когато тези обекти се ползваха от архитекти, скулптори, художници за стопанска дейност, но сега ясно ще се дефинира, че сгради, които са жилищни, да бъдат само такива, разясни той.

Ако купиш имот в общежитие, нямаш право на адресна регистрация там

Друга цел на предлаганите законови промени е да не могат да се обособяват отделни имоти в сгради, отредени за общежития и апартхотели.

Практика е в момента след получаване на Акт 16 на общежитие собствениците му да обособяват имоти за продажба – като апартаменти. Купувачът го купува като жилище, но после се оказва, че няма право на адресна регистрация там, електричеството се плаща по промишлени тарифи, получават и по-високи данъчни ставки, разяснява проблема арх. Здравков. "Същото нещо е и с апартаментните хотели", добавя той.

От строежа на фиктивни общежития и апартхотели страдат жителите на квартала, тъй като параметрите за отстояние от съседните сгради са доста по-ниски. Това е така, защото за тези сгради се предполага, че могат да имат и функции, които не изискват пряка слънчева светлина – лаборатории или производства.

"Когато се правят жилищни сгради, има доста по-големи изисквания по отношение на тяхното ослънчаване, на отстоянието на страничната граница", казва Здравков, а това не може да се постигне, ако сградите са прекалено близо една до друга.

Фиктивните общежития имат и по-малко паркоместа

Друг проблем от тези фиктивни общежития и апартхотели е, че към тях изискването за задължителен брой паркоместа в сградата е доста по-малко. Но тя после става жилищна, населяват я хора с автомобили, които няма къде да ги паркират освен навън, на улицата, в зелените площи, и "нарушават градската среда", обобщава той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.