• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Частно или държавно здравно осигуряване в Германия?

Частно или държавно здравно осигуряване в Германия?

/КРОСС/ Здравеопазването в Германия може да се стори доста плашеща тема за всеки, който е решил да посети дългосрочно европейската държава по една или друга причина. Кое здравно осигуряване да избера - частно или здравно? Кое е по-добро? Въобще, имам ли избор? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим малко по долу, а за да ви е още по-лесно, винаги може да посетите krankenkassenzentrale.de, където да получите повче информация, както и да направите сравнения на различнтие видове здравни осигуровки и техните цени.

Здравноосигурителна система в Германия

Ако сте решили да се преместите в Германия, трябва да знаете, че е задължително да имате здравна осигуровка. За целта, трябва да се възползвате от частно или държавно здравно осигуряване. Въпреки че може да сте предубедени към думата „държавно", редно е да споменем, че държавното здравно осигуряване в Германия е на доста много добро ниво. 

Държавно здравно осигуряване в Германия

Колкото и да е общодостъпно, държавното здравно осигуряване в Германия е нещо, от което не всеки може да се възползва. За него могат да кандидатстват хора, които имат трудов договор, студенти, самоназначени с доход, както и лица регистрирани като безработно (с ограничение в зависимост от родната държава).
Самото държавно здравно осигуряване е сравнително евтино, като вноската е в размер на 14.6% от общия ви брутен доход. Вноската се разпределя по равно между вас и работодателя ви (по 7.3%), а всяка здравна каса начислява и допълнителна вноска в определен размер, която се заплаща от работника.
При семейна здравна осигуровка, в държавното здравно осигуряване ще бъдат включени децата и семейния ви партньор съвсем безплатно.

Съществува много голям брой доставчици на услуги за държавно здравно осигуряване в Германия, така че изборът може да се окаже доста труден. На krankenkassenzentrale.de винаги може да направите сравнение между различните доставчици и техните цени, за да вземете информирано решение.

Частно здравно осигуряване в Германия

От друга страна, частното здравно осигуряване в Германия не е опция пред всеки чуждестранен гражданин. От него могат да се възползват лица с брутен доход над задължителната осигурителна граница. Разбира се, това има и своите плюсове - малко по-високо качество на лечението, по-малко чакане пред кабинети и тн. Тук няма опция за семейно здравно осигуряване, както при държавното, и членовете на вашето семейство трябва да получат отделно частно здравно осигуряване. 

При самото кандидатстване се изисква опредлене минимален период с постоянен адрес в Германия, подробно се разглежда и медицинската ви история, на база на която се формира и членският ви внос.
Тук отново има доста доставчици на частни здравноосигурителни услуги в Германия, така че е добре да сравните цените и услугите им на krankenkassenzentrale.de, преди да изберете.

Вероятно си задавате доста въпроси свързани с двата вида здравно осигуряване в Германия - дали частното е по-качествено от държавното, колко са вноските и какви са ценовите разлики между различните доставчици? На krankenkassenzentrale.de може да намерите нужната информация, както и да сравните различните доставчици, за да изберете този, който отговаря най-много на вашите изисквания и възможности.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.