• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Има ли фалшив зехтин в търговската мрежа

Има ли фалшив зехтин в търговската мрежа

/КРОСС/ Закупихме 28 търговски марки от различните видове зехтин. Първо анализирахме етикетите и след това почти половината от тях - 13 дадохме в лаборатория, защото показваха принципи на съмнение. Разбира се, поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото те са най-скъпи и най-податливи на някакъв вид манипулации и фалшификации. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Богомил Николов, директор на Асоциация „Активни потребители". Оказа се, че в две от марките е добавена и друг тип мазнина, най-вероятно слънчогледово олио, което означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс, само че те са си етикетирани като зехтин и цената им е много над 10 лева, добави той. След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, след това остава така нареченото кюспе, в него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че ние установихме наличието на разтворители, които не са разрешени за тази дейност в два от продуктите - трябвало е да бъдат използвани други разтворители. А освен това има установени норми на това колко остатъци от тези разтворители трябва да има в крайния продукт - установено е, че тези остатъци в два от продуктите са 11 пъти над позволената норма, каза още Николов.

Аз си запазвам правото да не коментирам изследването на асоциация „Активни потребители", тъй като тези резултати не са официално информирани, поднесени към Агенция по безопасност на храните, както и нямаме информация относно начина на вземане на пробите, лабораторията, която е извършила анализа. Би следвало всеки гражданин, който знае и предполага, че на пазара се реализира опасна храна, да информира контролния орган в наше лице и ние да вземем съответните контролни мерки. Това каза от своя страна Кремена Стоева от БАБХ. Тя коментира все пак информацията, че през 2017 година агенцията е осъществила ударна акция и са осъществени 1140 проверки на зехтин и растителни масла, вследствие на които 10 хиляди литра са спрени. Ние извършихме тази масивна проверка през 2017-та, при която бяха установени редица несъответствия и сме издали 183 предписания. Установени бяха редица несъответствия по отношение състава, характеристиките и наименованията на зехтините, под които те се предлагат в търговската мрежа и които водят до заблуда на потребителя, каза още Стоева. Тя добави, че не са били установени опасни продукти както и фалшификати.

Тетрахлорметан и хлорфором - това са органични, токсични съединения, които биха могли да имат риск за стомашно чревното здраве - първата система, в която те влизат в допир е именно храносмилателния тракт, на второ място черния дроб и не на последно място бъбреците. Това каза от своя страна диетологът проф. Донка Байкова, коментирайки резултатите от изследването на „Активни потребители", според което в част от изследваните зехтини са били установени споменатите две съединения. Когато зехтинът е екстра върджин, това е студено пресования зехтин - той би трябвало да бъде само един маслен екстракт. Ако при екстра върджина, при обработката му изобщо има някакви изобщо химикали, това също вече е един имитиращ продукт, каза още проф. Байкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нищо не сте свършили щом не посочвате фирмите, за да не купуват хората от тях.

25.02.2019 13:11:33

Анонимен

Не яжте зехтин, освен че вони неприятно не е и вкусен. Яжте си олиото и не се бойте.

25.02.2019 12:55:20

Анонимен

за пустите пари вече и лайна от кенефите ще преработват и ще ни ги продават за овкусители

25.02.2019 11:19:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.