• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Зеленогорски: По антикорупционния закон всякакви сигнали ще бъдат проверявани

Зеленогорски: По антикорупционния закон всякакви сигнали ще бъдат проверявани

/КРОСС/По антикорупционния закон всякакви сигнали ще бъдат проверявани, независимо дали са подписани, неподписани или са медийни публикации. Условието е в сигнала да има категорични доказателства за нарушението и надеждна информация, за да не се допусне „лов на вещици".

Това коментира пред журналисти в парламента Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок.

Сигналите предварително ще се проверяват, независимо какви са, и след проверката на доказателствата, когато е ясно, че сигналът не е голо обвинение, клевета или опит за дискредитиране на човек, ще се преминава към задълбочена проверка на съответното лице, като начинът й е ясно дефиниран в закона, посочи още той.

Мен ме изненадва, че за водещо се счита дали е подписан или не един сигнал, а не това дали в сигнала има доказателства, подкрепени с факти за корупция или злоупотреба. Силната сигнална функция е нормална практика в редица държави, към които се стремим и в цяла Европа, каза още Зеленогорски и напомни, че към момента български гражданин може да изпрати неподписан сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и следва да може да го направи и към българския орган за противодействие на корупцията.

По думите на Зеленогорски, законът засилва сигналната функция на гражданите и медиите у нас, като има и гарании срещу злоупотреби с правото да се подава сигнал. Сигналът ще има конкретни реквизити, ще се подава по образец, ще се прави предварителна проверка, за да се види има ли данни за образуване на производство по закона, а преди приключването на проверката на сигнала служителите на Бюрото няма да имат правото да ги оповестяват, нито да изразяват публично становището си по висящи производства. Т.е. водещо в уредбата на сигналите е не дали са подписани, а дали съдържат доказателства и ясна информация за сигнализираното нарушение, посочи още Найден Зеленогорски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.