• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Променят правилата за субсидии за фермерите

Променят правилата за субсидии за фермерите

/КРОСС/Нови правила за предоставяне на субсидии на фермерите може да подготви Министерството на земеделието. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието проф. д-р Христо Бозуков с животновъди, които протестираха пред министерството. Предложенията за промени по Наредба № 3 за условията за прилагане на схемите за директни плащания, които не изискват нотификация от ЕС, ще бъдат разгледани и евентуално приети след съгласуване с другите организации, заяви министър Бозуков. Той изрази съгласие с протестиращите пред министерството фермери за това, че не може да има разделение, при което някои от производителите да декларират количества мляко, а други не. Овцевъди разляха мляко в знак на протест пред министерството заради наредбата за субсидиите, с която не са съгласни. Спорната Наредба 3 изисква от овцевъдите, които произвеждат мляко, да докажат с документи, че са предали определено количество, за да имат право на субсидия. Това изискване обаче не се отнася за фермерите, които отглеждат месодайни и автохтонни (местни) породи. „Нека да направим реална крачка и да постигнем реалистични искания. До края на февруари Наредбата трябва да бъде обнародвана, за да не бъдат забавен стартът на кампанията по Директни плащания", каза още министърът на земеделието. По думите му, има реални основания за днешния протест.
Другото искане на протестиращите е да не се ограничават регионите, в които фермерите имат право да продават собствена продукция. По досега действащата наредба 26 за директните продажби на храни от фермите стопаните могат да продават продуктите в собствената си област и една съседна. Така фермер от Кърджали няма право да продава мляко и сирене в София.

Проф. Христо Бозуков призова представителите на бранша за конструктивен диалог. „Ще разгледаме всички резонни искания, по които целият бранш има единодушно решение. Дори един човек да има възражения трябва да го изслушаме, за да не се създава изкуствено напрежение в сектора", категоричен бе той.

Още утре предложенията и исканията на животновъдите ще бъдат обсъдени на среща с представители на останалите заинтересовани в сектора овцевъдни организации, както и с експерти от Министерство на земеделието.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.