• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Българска компания пусна земеделска земя под наем на търгове

Българска компания пусна земеделска земя под наем на търгове

/КРОСС/ Искаме да гарантираме прозрачни условия и да видим реалните пазарни възможности на фермерите, коментират експертите от Агрион

Българският пазар за земя преживява динамично развитие в последните години и все повече компании на него въвеждат нови и модерни инструменти за работа. Един от тях е наемането на земя чрез търгове, подобни на тези на частните съдебни изпълнители. Именно този метод са избрали от водещото дружество за управление на поземлени активи Агрион. От 22 март тази година в офисите на компанията започват да събират тръжни документи за участие за наемане на земя за стопанската 2017/2018 г. Така на принципа на конкуренцията между фермерите и техните финансови възможности пазарът сам ще определи рентните нива, вместо дружеството еднолично да ги налага при пряко договаряне, каквато е масовата практика в сектора. За всеки от парцелите ще се търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане участниците на пазара. Искаме да дадем шанс и на по-дребните и средни производители да останат на пазара и да участват с атрактивни предложения за наемане на земя, допълват от Агрион.

Търговете за отдаване на земя тепърва ще разкриват потенциала си, убедени са експертите. За втора поредна година компанията избира точно този метод като твърди, че той позволява сравнително бързо отдаване на портфолиото от земя при реална пазарна цена. Засега Агрион е единствената в бранша, която използва този търговски инструмент.
От дружеството очакват интерес към предложените парцели за наемане да има и от фермери от други отрасли на земеделието извън зърнопроизводството - плодове и зеленчуци, животновъди, биопроизводители, които тепърва преживяват своя ренесанс. Резултатите от миналогодишната кампания по отдаване в дружеството показа също и влизане на по-малки арендатори в нови землища. Търговете позволяват развитието на малките ферми, които имат шанс да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони.

„Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът. Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи", посочиха експертите на Агрион. Информация за условията за провеждане на търговете и за конкретните земеделски масиви, както и тръжната документация, се предоставя безплатно в офисите на компанията.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.