• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Агробизнесът наема земя на търгове

Агробизнесът наема земя на търгове

/КРОСС/ Агрион приема документи за участие в наддаването за атрактивни парцели до петък, 21 април

Наддаването за атрактивна земя под наем за стопанската година тече с пълна сила, информираха от водещото дружество за управление на ниви Агрион. Остават само няколко дни за подаване на документи за участие в организираните от тях търгове. Документи се приемат до 21 април, петък, в офисите на компанията в цялата страна. Процедурата е улеснена за фермерите като те имат възможност сами да предложат цената за стопанисване на желаните парцели, а документите и информация за предлаганата атрактивна земя се предоставя безплатно в офисите на Агрион. Картината тепърва се изяснява, но наддаване определено има, споделят първите си впечатления експертите. За арендаторите излиза много по-изгодно да се включат в търговете сега като сами предложат рентата за желаната земя, вместо да разчитат на прякото договаряне със собственика.

Активността за наемане на желаните парцели зависи и от региона: там където земята е атрактивна, има голяма конкуренция между много арендатори; регионите, в които реално действащи са само няколко водещи производители и части, където тепърва влизат нови арендатори. Добрата новина е, че интерес към парцелите има както от фермери, които имат сериозни намерения за увеличаване или по-ефективното окрупняване на стопанствата си, така и от нови играчи на пазара. Документи в търговете подават все повече от по-дребните земеделци, които искат да влязат в различни землища, което е положителен сигнал за общото развитие на отрасъла.

Прави впечатление, че в някои райони арендаторите направо са тръгнали да се надскачат, за да си гарантират най-атрактивните парцели. Обяснението е, че искат да бъдат спокойни за субсидиите си догодина и за съответното планиране на площите, семена, торове и препарати. Североизточна България остава сред най-атрактивните региони - там конкуренцията за наемане на земя е най-ожесточена. Освен големите арендатори в битката се включват и големи производители от Централна Северна България, които искат да се разрастват.

През 2014 г. Агрион откри официално верига от офиси в цялата страна като към момента тя включва 21 търговски точки. Освен това фирмата вече предлага продажби на разсрочено плащане и специално разработени кредити за земеделци срещу обезпечение земя. Те се опускат по улеснена процедура.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.