• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Пазарът на земя се активизира в края на годината

Пазарът на земя се активизира в края на годината

/КРОСС/ Най-честата причина за продажба на земеделска земя от страна на собствениците и наследниците е нуждата от свежи пари, сочат данни на „Агрион".

Сделките със земеделски земи в последните дни от годината бележат значителен ръст, отчетоха експерти в бранша. Причината е, че пазарът през първото тримесечие на всяка година традиционно намалява и цените падат доста под средногодишните за пазара. За това собствениците на земи, които са подготвени за продажба, бързат да приключат сделките си до края на годината.

Друга съществена причина е, че част от необходимите документи за реализирането на сделка важат в рамките на една календарна година. Забавянето на продажбата или отлагането й за след празниците ще доводе до забавяне на процедурата, тъй като трябва да се изкарат нови документи. Такъв е примерът с данъчните оценки на имотите. Те се изкарват от служба „Местни данъци и такси" в съответната община и важат за годината, в която са заверени. Нотариусите също предупредиха, че заради натрупването на много почивни дни около Коледа и Нова година, ще спрат изповядването на сделки, по-рано от обичайното.

От българската компания за професионално управление на земя „Агрион" потвърдиха, че последните месеци на годината са традиционно силен период при сделките за земя. Според тях най-честата причина за продажба на земеделска земя от страна на собствениците и наследниците е нуждата от свежи пари, с които да посрещнат празниците. Част от продавачите използват средствата от продажбата за покупка на друг имот, за лечение или други спешни нужди. Експертите отчитат, че процедурата при продажба на земя е доста по-лесна и облекчена от кандидатстването за ипотечен или потребителски кредит,. За това собствениците на земя, които имат нужда от свободни пари предпочитат да продадат част от притежаваните от тях парцели.

Според анализ на „Агрион" собствениците на земеделски земи у нас са хора на средна или напреднала възраст. Те притежават по около 20 дка земя и живеят предимно в столицата или другите големи градове. Притежаваните от тях земи обаче са в отдалечени райони. Това е причина голяма част от тях да нямат интерес и желание да обработват парцелите си. За това те предпочитат да ги отдават под аренда на частни арендатори или , като тенденцията е да се сключват все по-краткосрочни договори. Част от земята обаче е с неуредени права и обект на съдебни спорове., което често води до допълнително разпокъсване на парцелите. Именно разпокъсаността на поземлените имоти е една от основните спирачки за навлизането на по-мащабни нови инвеститори в бранша, твърдят в земеделските среди.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.