• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Глобяват офшорките със земя у нас с до 300 лв. на дка

Глобяват офшорките със земя у нас с до 300 лв. на дка

/КРОСС/От 1 октомври влязоха в сила нови разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които офшорните компании със земя у нас трябва да бъдат санкционирани с по 100 лв. на дка. Ако три месеца след това няма промяна в собствеността, глобата вече е 300 лв. на дка. По закон нарушенията се установяват от областните управители или ако е за земи от общинския поземлен фонд - от кметовете. Областните управители и кметовете трябва да налагат и глобите.

Срокът изтичаше на 1 май, но през пролетта депутатите подкрепиха законопроекта на Румен Христов от Реформаторския блок, глобите да влязат в сила не от 1 май, а от 1 октомври. Тогава депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова изнесе информация, че 800 000 дка земя у нас се притежават от офшорни дружества. Удължаването се наложи заради невъзможността големите компании да продадат притежаваните от тях земеделски земи до 1 май, след което да бъдат глобявани с крупни суми."В същото време 1 октомври е краят на текущата и началото на новата стопанска година, което ще позволи на тези дружества да планират своята работа", мотивира се тогава вносителят. От обхвата на санкциите бяха изключени публичните дружества.

Не е ясно кой трябва да налага глобите на офшорни компании, които притежават земеделска земя у нас, показа проверка на „Труд". Масово обаче местните администрации не са информирани за новите изисквания и не предприемат никакви действия. От областните администрации на Пловдив и Варна обясниха, че не са информирани за реда, по който трябва да налагат тези глоби. Общините също не предприемат действия по въпроса и считат, че това е работа на областните управители, пише още вестникът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Калин

българи да си обработват нашата земя

05.10.2015 15:37:33

raia

trqbvat strogi zakoni, taka se pravi, inache stava pulna anarhiq!

05.10.2015 14:31:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.