• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Бойчев: С исторически дебати се опитваме да избягаме от големите проблеми като здравната система

Бойчев: С исторически дебати се опитваме да избягаме от големите проблеми като здравната система

/КРОСС/ Жельо Бойчев, заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България", в интервю за радио „Фокус".

Водещ: ГЕРБ призова Валери Жаблянов да си подаде оставката като заместник-председател на парламента. Искането на управляващите дойде заради текст от декларация на БСП против „Луковмарш". Там се казва, че: „Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". По-късно социалистите се разграничиха от думите, чиито автор се оказа именно Жаблянов. Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за публично извинение и оставката на депутата. За исканата оставката ще разговаряме със заместник-председателя на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев.

БСП се разграничи от тази оценка, но стана ясно, че авторът на това твърдение е Валери Жаблянов. Защо се получава това, г-н Бойчев? Впоследствие изтрихте тази част от документа, обяснихте, че ръководството на партията не застава зад декларацията. Неин автор обаче се оказа Жаблянов. Как ще коментирате това?

Жельо Бойчев: Това, което целяхме с тази декларация-обръщение към премиера Борисов, по същество се случи. За първи път от много време имаме реакция и от името на правителството и беше осъден т.нар. „Луковмарш" и неговото провеждане, и тази демонстрация на един фашизъм и войнстващ нацизъм, който в последните години се вижда, че се прави опит да бъде реабилитиран. Така че по същество това, което сме целели като това обръщение и декларацията, беше постигнато. Неприятното е, че имаше едно изречение, което беше оттеглено от ръководството на партията, тъй като не беше съгласувано. И създаваше възможности за различни интерпретации, каквито се оказа, че наистина се ползват в момента. Извадено извън целия контекст и на самата декларация, и въобще на историческите факти и време, то създава възможност за различни спекулации, на които сме свидетели в момента.

Водещ: Да, значи не е имало обсъждания в ръководството на принципна позиция преди това - така ли да разбираме?

Жельо Бойчев: Да, за съжаление се получи това недоразумение.

Водещ: „Никаква причина няма, за да се оттегля" - това заяви заместник-председателят на Народното събрание в коментар на исканата му оставка. Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Валери Жаблянов всъщност казва, че има своето лично мнение и обяснява, че не вижда нищо нередно в случая. Каква е официалната позиция на БСП и ще поскате ли в крайна сметка оставката на Жаблянов?

Жельо Бойчев: Първо, Жаблянов наистина няма никакви основание по Правилника за работа и дейността на Народното събрание да се оттегли, тъй като не е нарушил нито едно от изискванията, които има към позицията като зам.-председател на Народното събрание. По никакъв начин той не е ангажирал със своя позиция Народното събрание и не си е позволил да го прави. Второ, ние за различно мнение в нашата партия не изключваме и не сваляме доверие. Това също трябва да бъде ясно, особено на тези, които се правят на големи демократи.

Водещ: Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов. Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на репресираните от комунистическия режим Лили Друмева.

Жельо Бойчев: Ако влезем в такъв жанр, и други ще излезнат в подкрепа на Жаблянов. И мен ми се иска да не се връщаме назад в историята и да се опитаме да черпим политически дивиденти от там, защото разговорът за Народния съд, неговото провеждане, резултатите от него не може да бъде изчерпан с едно изречение. И категорично няма да приема БСП да носи вина и отговорност за Народния съд. Много ясно сме си казали мнението по различни исторически факти и събития, свързани с дейността и на Комунистическата партия, на която сме приемник. Но пак казвам - да се третират едни исторически събития, извадени от контекста на конкретното време, конкретните обстоятелства, и в момента да се черпят политически дивиденти ми се струва абсолютно некоректно. По-скоро считам, че това е опит да се избяга от големите проблеми на ежедневието, на които сме свидетели ежедневно. Ежедневно сме свидетели и се затварят едни или други теми и ние 30 години след началото на прехода да се връщаме отново в такъв тип разговори ми се струва крайно непродуктивно. Мисля, че това време, оценките за него, интерпретациите трябва да бъдат оставени на историците, на историците. И отчитайки, че и самият исторически период е не много назад във времето, съвсем нормално е, има хора, които са засегнати и от едната, и от другата страна, има много емоции върху това. Така че ми се струва чисто политически, че не трябва да се спекулира с тези теми. Ако има нещо, което призоваваме като политическа партия, това е осъждането на всякаква форма на политическо насилие, без значение в кой времеви период се е случило, без значение в кой времеви период се случва. Надявам се всички, които имаме отговорности в момента, представлявайки българските граждани, да започнем разговор за помирение и за бъдещето на страната оттук нататък, да не се опитваме да черпим аргументи от близкото минало.

Водещ: От ГЕРБ обявиха, че ако исканата оставка не бъде подадена, депутатите от ГЕРБ ще започват събиране на подписи за официално искане на оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента. Какви действия ще предприемете, ако бъдат събрани тези подписи?

Жельо Бойчев: То си има парламентарна процедура, разписана за това. Тя е ясна - има възможност да се направи такъв тип искане. Друг е въпросът, че по Правилника на Народното събрание не виждам основание, което ще бъде аргументирано това искане. Така че предстои да видим какви ще бъдат аргументите за това искане и ще бъде ли внесено в Народното събрание, и дебата, който ще произтече от това. Ние сме готови за такъв тип разговори, нямаме притеснения от това.

Водещ: Валери Жаблянов не за първи път коментира, така да се каже, един циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди две седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим. Как ще коментирате поведението му, г-н Бойчев, отговаря ли то с поста заместник-председател на Народното събрание?

Жельо Бойчев: Пак казвам - това, включително и това изречение, което се коментира, извадено извън цялата декларация, по никакъв начин не ангажира Българското народно събрание. Г-н Жаблянов си е позволил да го направи в качеството си като заместник-председател на Народното събрание или да бъде ангажирана институцията по един и по друг начин. Затова трябва да правим разграничение върху тези неща. Същевременно той си има собствено мнение и позиция по определени въпроси, която се различава, включително и с решения и позиция на парламентарната група. Това не може да бъде повод той да бъде изключван. В крайна сметка, демокрацията предполага и различно мнение и отчитане на това мнение, и даване на възможност то да бъде изразявано - нали това в голяма степен е смисълът.

Водещ: Какво следва, г-н Бойчев, ако Валери Жаблянов се оттегли от този пост? Кой ще заеме, кого бихте предложили, кой ще заеме този пост?

Жельо Бойчев: Не, не, аз не виждам основание за момента да разглеждаме тази хипотеза, така че ще помоля да не обсъждаме това. По-големият въпрос за мен е кога ще се върнем към проблемите, които касаят всеки един български гражданин, и няма да ги занимаваме с такъв тип исторически ретроспекции и анализи, защото пак казвам, те не могат да бъдат основание за мен за политическия дневен ред, който трябва да виждаме. Аз примерно мога да кажа, че с такъв тип подписи и такъв тип реторика от страна на ГЕРБ се търси опит много ефективно да се измести фокуса от проблемите, които пак казвам, всеки български гражданин вижда ежедневно. Аз много повече бих искал българското народно събрание да отдели такъв тип енергия и време да обсъжда проблемите защо се отказва достъп на медицинска помощ на български граждани в Западна Европа, защото аз видях писмото на председателя на Националната здравна каса, от което се оказва, че българските граждани вече са лишени от оказването на медицинска помощ в Западна Европа заради задълженията, които има нашата Здравноосигурителна каса - нещо, което твърдяхме, алармирахме и по време на обсъждането на бюджета се опитахме да предотвратим. Но това вече е факт. Ето това е новина, която е в българския парламент вече и тя не може да бъде отмината с лека ръка оттук нататък - състоянието на здравната система и по същество лишаването на български граждани от медицинско обслужване. Ето това е един голям въпрос, от който се опитваме да избягаме в момента с исторически дебати.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ТОЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ СМЕШНИК ОТ ПАРТИЯТА

17.02.2018 16:31:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.