• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Жаблянов към Борисов: Не подписвайте договора с Македония

Жаблянов към Борисов: Не подписвайте договора с Македония

/КРОСС/ „Г-н Борисов да се откаже от подписването на договора с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални интереси". Това заяви след заседание на външната парламентарна комисия, на която бе изслушана министър Захариева, народният представител от ПГ на „БСП за България" и зам.- председател на НС Валери Жаблянов. По думите му, договорът на практика предава исторически български държавни интереси.

Жаблянов обясни, че с този договор: се признава македонският език; не урежда въпроса за българското културно-историческо наследство в Македония; не гарантира евентуални бъдещи претенции от страна на република Македония по отношение на наличието на малцинства на територията на Република България; не обезпечава и не гарантира сигурността на македонски граждани с българско самосъзнание. „Този договор е лишен от всякакво съдържание. Признаването на основни тези на македонизма като подтекст на договора, крие огромни рискове и опасности за България и за Балканските взаимоотношения", подчерта той.

Валери Жаблянов обясни, че министър Захариева е информирала външната комисия, че няма съгласие по нито един от ключовите въпроси с македонските власти, освен нейното съгласие, че съществува македонски език. „За нея това не подлежи на съмнение. Скандално е поведението на външния министър" категоричен бе той.

По думите на Жаблянов основният въпрос е този за общата история. „БСП възрази срещу понятието „обща история". Ние не можем да приемем такова нещо. Какво означава обща история? Обща история с кого? Общ герой ли е Гоце Делчев? Никола Вапцаров трябва ли да бъде превеждан на македонски? Всички онези въпроси, с които злоупотребява македонската пропаганда, всички онези ключови тези, върху които е изграден македонизмът- не се предотвратяват от този договор", поясни социалистът.

Валери Жаблянов обясни, че България подписва един договор, който дава картбланш на конституирането на основните тези на македонизма занапред. „За съжаление външният министър не показа необходимото ниво и компетентност да коментира поставените въпроси. Правителството носи отговорност за договора, който подписва и какви разговори и преговори са водени преди това. Това трябва да е ясно на Борисов, на неговото правителство и на г-жа външния министър", заяви той. По думите му, българската държава, с този договор, предава цяла поредица от български културни, просветни, политически и исторически дейци, които са създали сърцевината на разбирането за българската национална идентичност, десетилетна и столетна битка на българската държава в различните и форми се предават. „За нас ситуацията е не просто тревожна, те я извънредна", заключи Валери Жаблянов.

Иво Христов: Договорът с Македония е общ и отстъпва по важни за България теми

„Този договор е общ и декларативен и отстъпва по три най-важни важни за България въпроса: българския и сръбския характер на Македония, отсъства правна защита на културно-историческо наследство на България в Македония;с формулировката за обща история- индиректно се признава съществуването на македонския народ, като различен от българския", заяви депутатът от левицата Иво Христов. По думите му, с него се абдикира от Македония като историческа тема и се признава диктатът на другата страна. „Освен това договорът страда от тежки юридически и технически недостатъци, които няма как да бъдат поправени", заключи Иво Христов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Боклуци! Вървете си в русия!

07.07.2017 14:42:04

Професоре Иво, моля поясни!

Това за "сръбския характер" на Македония не го разбрах?!

06.07.2017 00:02:00

Анонимен

Анализирайки феномена „македонизъм“ стигнах до извода, че още по-голяма отговорност за македонския проблем носят т.н. от Стамболов „софийски македонци“ начело с Дим. Благоев-Дядото, който още през 1916 в Народното събрание прави декларация за съществуването на кротък и трудолюбив „македонски народ“, завладян от дивите, жестоки българи. Това е далече преди Коминтерна и съвсем близко до първите сръбски „македонисти“. След това македонският Дядо пълни партията си (БРСДП т.с.) със странстващи из София комити, бандити и убийци дошли от Македония и Беломорска Тракия, готови на всякакви престъпления. Не случайно главен организатор на атентата в Св. Неделя е неговия собствен зет. От тази бандитска паплач израства БРП(к), прерастнала в БКП и изродила се днес в БСП. Това са родителите на почти цялото Политбюро на БКП след 9/9/1944 г. Георги Димитров (Гошо Тарабата) е син на кротки македонски изселници-протестанти, но още като млад е известен софийски хулиган, който отчайва родителите си. Горе-долу и останалите „антифашисти“ са почти 80% македонци. Всъщност, идеята на Коминтерна за „македонизация“ идва шефа му - македонецът Георги Димитров и „софийските македонци“ и се реализира с усърдната тяхна помощ. Дори и майката на Сергей Станишев, украинската еврейка Дина Станишева, през 1979 г. участва в издадения в Москва „Атлас на езиците“, в който се твърди, че македонският език е самостоятелен славянски език! Изглежда, че те са бълнували за „Велика Македония“, а са управлявали България. И накрая един сръбски виц от времето когато Повардарието е било Южна Сърбия или Вардарска Бановина (1917-1941): „А бре, знамо да сте сърби, ал защо говорите бугарски?“

05.07.2017 18:49:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.