• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Жаблянов: Мотивите в искането на оставката ми са образец за произвол, слабоумие и безпомощност

Жаблянов: Мотивите в искането на оставката ми са образец за произвол, слабоумие и безпомощност

/КРОСС/ „Мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България" и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов, по време на дебатите по исканата му от парламентарното мнозинство оставка, предава „Фокус".

„За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на Народното събрание, който да представя отстраняването на председателя и зам.-председателите от длъжност. Нито един член. Посочен е само чл. 155, който няма никаква връзка с днешната дискусия и с проекта на решение", коментира Жаблянов.

Според него мотивите за исканата му оставка показват още юридическа и политическа безпомощност.

„28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира", посочи още Валери Жаблянов от парламентарната трибуна.

Той се обърна към управляващите с думите: „Управлявате пряко волята на народа и ще платите за това".

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" бе категоричен, че всеки народен представител и всеки български гражданин може да има мнение и да се изкаже по договорите, които подписва българското правителство.

„Ръководството на Народното събрание не е единен политически орган. Аз съм представител на БСП и с нейната програма съм застанал като зам.-председател на НС, а не с вашата. Не можете да ми търсите сметка за това. На 1 февруари призовах да се почетат всички жертви на политическото насилие в България, които са факт, който не може да бъде отречен. С подобни мотиви дори и Народният съд не е работил", обяви Жаблянов. 

„Народният съд е създаден във връзка с чл.37 от Търновската Конституция и с наредба-закон от 1944 г.", припомни Жаблянов.

Той цитира и публикация на в. Таймс от 03.03.1944 г., която заявява, че виновните за въвличането на България в Хитлеристката коалиция трябва да бъдат наказани. 

„Не можете да намерите сили да кажете, че „Луковмарш" е фашистка проява, защото до вчера го подкрепяхте и продължавате да го подкрепяте. Не сте дясноцентристка партия, а се колебаете между демокрацията и авторитаризма. Вие трябва да спрете този позор за България", обърна се той към управляващите. „Вие се страхувате да излезете срещу съвременните нацисти и фашисти.

"Вие сте носители на едни от най-реакционните идеи в Европа", каза той.

Жаблянов добави, че се нуждаем от общи оценки за историята, демократичен консенсус и перспектива за бъдещето. „В случая не става въпрос за зам.-председателското място. Тук е големият въпрос за българската демокрация, защото Народният съд не е създаден в България след Втората световна война. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията", подчерта още той.

„Искаме да живеем в мир и цивилизовано общество, да изповядваме демокрацията. Ние, от БСП, се водим от мнението, че да си опозиция не е недостатък", посочи Жаблянов.

Той бе категоричен, че никога, при никакви условия не бива да се връщаме към онези години и затова още през 90-те БСП е поставила пред българското общество като приоритет националното помирение.

„И днес ние споделяме възгледите за необходимостта от помирение и общо отношение към жертвите на политическото насилие. В основата на историческите оценки трябва да стои дистанцията на времето, стремежът към историческа истина и човешката обективност", обяви Валери Жаблянов.

Той добави, че престъпленията към българския народ не трябва да имат давност и това е оценка на БСП. „Нито една друга партия не се е извинила на българския народ за своето поведение и грешни управленски решения. Конституцията на нашата държава от 1991 г. ми дава правото да кажа какво мисля за един или друг международен договор и моето лично мнение, за това, как трябва да изглежда българската политика. Дава ми право и да изразявам мнението на онези 1 млн. български граждани, избиратели на БСП", завърши Валери Жаблянов.

А иначе мотивите, които Данаил Кирилов представи са общо взето три, като в тях шефът на правната комисия видя нарушения:

"Първо - на 18 януари, когато в НС бе обсъждан договора с Македония, Жаблянов го квалифицира като "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина". С това принизи десетилетия усилия на двете държави да постигнат договора", каза Кирилов.

"Второ - не зачита авторитета на НС - по време на заседание на 1.02. грубо възпрепятства реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и възродителен процес. Демонстрира неуважение към парламентаризма.

Трето - има представителни институционални функции като зам.-шеф и е длъжен да утвърждава националния и политически авторитет на НС. Ние бяхме грубо възмутени от твърдението му за Народния съд. С това изявление се засяга оценката на демократичното ни общество и ценностите относно провеждането и последиците от Народно съд. Това засяга авторитета на НС. Ако желае да прави такива екстремни квалификации - да ги прави като редови депутат, като представител на 80 от депутатите, а не като представител на институцията", допълни депутатът от ГЕРБ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Един български писател, свидетел на фашистките зверства, дословно е написал - "клаха народа ни, както турчин не го е клал". Съответно и него са го ликвидирали впоследствие. Две десетилетия са вилнели из България, че и в съседни нам държави са избивали, грабили и безчинствали. Е как след всичко това няма да има Народен съд? Възмездието е нещо нормално. Балансът е природно обусловен.

21.02.2018 22:23:31

Сталкер

Жаблян-off, още млад, пък толкоз чугунен. Да беше прочел колко са осъдените у нас и колко в целия Запад.

21.02.2018 21:59:02

Анонимен

Дургаря Дани Кирилоф -юристина от ГУСВ , довлечен от другарина Паскалеф и обзаведен от това същото ГУСВ с апартаментин /абе тези от гроб все апартаментчици бе/, голем юридически капацитетин бил ,барабар с внучката на репресирания дядо мамаЦеца.....Де гиди...

21.02.2018 10:48:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.