• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Желев: Демократите носят вина за прехода

Желев: Демократите носят вина за прехода

София /КРОСС/ Най-големият мит за българския преход, който се върти близо 25 години, е митът за разрухата. Това заяви пред БНТ президентът Желю Желев. За да разбули мита, че демократите са виновни за разрухата на целия стопански живот в България, той се заел да пише книгата „Митове и легенди за българския преход".
По думите му най-точно за разрухата е писал Тодор Живков. На пленума, на който го свалят, на 10 ноември в своето заключително слово Живков казва: „Изчерпа се този модел на социализма. Сега нищо не става, краде се, руши се и завършва, като повтаря 5 пъти - руши се. И няма сила, която да спре това". Желев посочи, че и демократите носят вина за прехода, особено начинът, по който Костов е направил масираната приватизация.
За сегашния парламент Желев изрази мнение, че е рожба на едни избори, които останаха много съмнителни, с огромни междупартийни обвинения и търсене на решение от съда. Според него това кара хората да мислят, че има далавери от двете страни и затова самият парламент няма никакъв авторитет.
За бежанския проблем Желев посочи, че нашите институции са принудени да бъдат адекватни, защото оценките дава Европейският съюз. От друга страна, не може една демократична страна да не даде приют на бежанци, защитавайки уж националните интереси. Според него обаче управляващите трябва да намерят начин да искат повече средства от ЕС.
Според Желев свободата на медиите днес е много нащърбена. „Свободия има за олигарсите, тези, които обикновени са критикувани, са бедни", допълни той.
За носталгията по социализма Желев посочи, че хората са достатъчно интелигентни и разбират, че без Европа не можем. "Със Съветския съюз вече бяхме - видяхме докъде я докарахме. Бившите съветски републики избягаха от Москва, а ние се натискаме като улави", допълни президентът Желю Желев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

simeon234

Eй най после си го каза,че "демократите носят вина за прехода"-щото ти си остана марксис-ленинец.Твоята вина е колосална.А ние бяхме наивници,че ти повЕрвахме и в това е нашата вина.

27.10.2013 19:59:23

Анонимен

а бе жабар дърт , забрави ли боянските ти ливади и как отвори вратат на комунистите с предателството си към дамокрацията

27.10.2013 19:27:40

Анонимен

Този е един от най-виновните за пътя, по който тръгна прехода. Да се завре в дупката, от която е изпълзял и да си трае.

27.10.2013 19:01:20

Демокрацията враг на България

Демокрацията съсипа България. Кое е ни е по добре сега? Нищо! Промишлеността, селското стопанство, образованието, здравеопазването, културата, спорта, всичко е много по зле. Само едно е по-добре - можете свободно да пътувате по света и да станете роби на развитите държави от ЕС и САЩ. ЕС исмуква всички наши сили и ни хвърля трохи за да живеем бедно. И се промиват мозъците на родените след 1990 година, че при Комунизма сме били много зле. Един от основните виновници е Желев.

27.10.2013 18:52:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.