• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Жельо Бойчев: БСП няма да бъде част от парламент, който не решава проблемите на мнозинството български граждани

Жельо Бойчев: БСП няма да бъде част от парламент, който не решава проблемите на мнозинството български граждани

/КРОСС/ Жельо Бойчев,  народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Готови ли са БСП за предсрочни избори?

„Готови ли сте за предсрочни избори?”, попита водещата Деница Гацинска. Жельо Бойчев отговори, че БСП е единствената опозиционна сила, която има смелостта да представи и развива алтернатива за начина на управление на страната. Така че по-подготвена партия от БСП няма. Големият въпрос пред БСП в момента е дали ще има достатъчно обществена подкрепа за тези радикални предложения, които се съдържат във „Визия за България”.

Искането на БСП за намаляване на депутатските заплати.

Водещата припомни искането на БСП да се намалят депутатските заплати и попита не е ли редно тогава партията да се откаже и от субсидията или да я дарява на бедните. Жельо Бойчев отговори, че двата въпроса няма как да бъдат свързани един с друг и е некоректно да се коментират по този начин. Той обясни, че сегашният начин на финансиране на политическите партии е въведен след много дебати и плътно следва европейския модел на финансиране с оглед избягването на корпоративни зависимост. По-скоро трябва да бъде развит въпроса как се отчита тази партийна субсидия и дали тя наистина се харчи за политическа дейност. В момента този контрол се осъществява от Сметната палата, но в обществото има доста съмнения.

  Що се отнася до заплатите на депутатите, народният представител обясни, че възприетият модел на актуализиране на възнагражденията на тримесечна база спрямо средната работна заплата в обществения сектор създава коментари на всеки три месеца. Това има негативни последици за имиджа на парламента и въпросът е трябвало да се реши в началото на мандата на сегашното Народно събрание, като възнаграждението на народните представители да остават непроменено за целия мандат.

„По време на управление на ГЕРБ или на БСП се взе решение депутатските заплати да се преизчисляват спрямо средната за страната и да растат постоянно?”, попита водещата Деница Гацинска.  Събеседникът й отговори, че не си спомня точно, това е станало поне преди няколко парламента.

Протестите и решението на БСП да не се регистрира в пленарна зала.

„Правилен ли беше ходът на БСП да напусне Народното събрание и да не се регистрира?”, попита водещата Деница Гацинска. Жельо Бойчев отговори, че случващото се в страната през последните седмици показва, че решението е било правилно. Той заяви, че  с „Визия за България” БСП е показала, че осъзнава проблемите на хората. „Виждате, че няма никакъв смисъл да се стои в едно Народно събрание, което не решава нито един от основните проблеми на мнозинството български граждани!”, категоричен бе той. Гражданските протести показват, че няма никакъв смисъл БСП да бъде част от такъв законодателен орган, който обрича младите хора да живеят без перспектива. Жельо Бойчев подчерта, че големите регионални различия, които са се случили през последните години, логично са довели до недоволството на гражданите. Според него малка част от обществото забогатява, а мнозинството стават все по-бедни и това е довело до тази взривоопасна смес.

Жельо Бойчев заяви, че демографската криза в страната е жестока и това поставя в бъдеще под съмнение изобщо функционирането на социалните системи. ГЕРБ обаче са нехаели за този проблем и са се подигравали, когато БСП са предлагали в центъра на политиката да бъде поставено българското семейство. Предложението на БСП е при раждане на второ и трето дете семействата да получават значителен ресурс от държавата в рамките на 10 минимални работни заплати. Това би било жест към хората, които си плащат данъците, да видят, че държавата има отношение към тях. Необходимо е и да се премине към семейно подоходно облагане. В същото време помощите към семействата не се актуализират с Бюджет 2019, който уж е най-социалният, а това всъщност е политиката на ГЕРБ през последните 10 години.

 „Не може 10 години да правиш политика на геноцид спрямо хората, като доходи и достъп до обслужване и здравеопазване и накрая да кажеш – не разбирам защо не разбират успехите на България и защо протестират. Протестират, защото можеш да кажеш, че имаш успех в политиката само ако мнозинството български граждани са доволни от нея, а не да концентрираш ресурс в малцина. В крайна сметка се вижда, че въпросите, които поставихме ние, са темите, които изведоха хората на улицата заради липсата на адекватни решения от властта. Така че времето да представим тази визия е било подходящо. Доверието в парламент, който подкрепя такъв тип политика, няма как да бъде високо и оттам Ви отговарям веднага на въпроса – вижда се, че решението да не присъстваме е във вярната посока!”, завърши Жельо Бойчев разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 на 20 ноември 2018 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.