• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

"Мъже без жени" на Харуки Мураками на Софийски международен панаир на книгата

"Мъже без жени" на Харуки Мураками на Софийски международен панаир на книгата

/КРОСС/ В рамките на коледния Софийски международен панаир на книгата (от 8-ми до 13-ти декември 2015 г.) може да се потопите в различни светове.

Над 80 събития очакват посетителите на 43-то издание на книжния панаир. Ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавския север, Русия и Иран. На националните щандове ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

Ето някои от заглавията, които ще срещнете в пространството за литература:

"Мъже без жени" на Харуки Мураками

По думите на Мураками, писането на романи е като да садиш гора, докато творенето на разкази наподобява създаване на градина. Градината на най-новия му сборник с кратка проза е населена със самотни мъже, които търсят любовта, извисена или плътска, мимолетна или вечна, изоставени, пропилели я или неспоходени от благодатния й полъх. Той сравнява тази своя сбирка с концептуален албум, скрепен от темата за мъжа без спътница, бродещ в студения си и безцветен мъжки свят, за преследването на любовта като метафора на човешкото битие. За да прозвучи накрая силният обобщаващ акорд на разказа „Мъже без жени" със събирателния образ на героя, който в лицето на една е загубил завинаги и безвъзвратно всички жени.

В Мраморното фоайе на НДК публиката на най-голямото литературно събитие в страната ще има възможността да се срещне не само с произведенията на Хосе Карлос Сомоса - „Клара и сянката", „Стръв" и „Пещерата на идеите", но и със самия него. Писателят пристига у нас за пореден път, за да представи лично българското издание на „Тетрамерон. Историите на Соледад".

За „Клара и сянката" - спиращ дъха криминален опус с остър социален заряд, писателят е удостоен с престижната испанска награда „Фернандо Лара" за 2001 г. и с най-реномираното световно отличие в областта на криминалната литература - наградата „Дашиъл Хамет" за 2002 г.

С "Книга на тайните" от Ерика Суайлър ке изпълните със смисъл клишето за зимните вечери под топло одеало, обещават от издателството.

Тази книга има всички качества да бъде коледно вълшебство - в нея има всичко. Красив език - Суайлър пише прекрасно, обрано, стилно. Страхотна история - елегантна и премерена смес между свръхестествено и ежедневно. Тайни и загадки - точно когато си мислиш, че си на ръба да ги откриеш сам, те се превръщат в нещо друго.

"Далеч от светлината" - дебютният роман на М. О. Уолш

Историята прониква в най-дълбоките ни представи за това какви сме всъщност и какви трябва да бъдем, като това, което се опитва да ни внуши с всичките си изводи и размишления, може да бъде наречено само с една дума - ДОБРОТА."

Цветан Тодоров, "Сами заедно. Човешкият отпечатък"

В есетата от тази книга, писани в различни моменти през последните две десетилетия, Цветан Тодоров очертава духовните портрети на писатели, философи, мислители на социалното.

Поредицата на Скот Линч "Джентълмените копелета"

Дългоочакваната книга "Двайсетте битки, които промениха света" - задължително четиво не само за любителите на военната история, а и за всички, пристрастени към историческата проза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.