• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Невиждан от 30 години в САЩ спад на раждаемостта

Невиждан от 30 години в САЩ спад на раждаемостта

/КРОСС/ Раждаемостта в САЩ е спаднала до най-ниското си равнище от 30 години, което бележи културна промяна, тъй като жените забавят раждането на деца и майчинството, посочват експерти, цитирани от американските медии.

Около 3,85 млн. бебета са се родили в САЩ през 2017 г., най-малко от 1987 г. насам, след като ражданията сред жените в тийнейджърските им и в 20-те им години са намалели.

Спаднали са както раждаемостта, така и плодовитостта.

Намаляването на раждаемостта е обичайна тенденция в по-развитите страни.

Раждаемостта в САЩ е по-ниска от тази във Великобритания, но САЩ все пак имат по-висока раждаемост от много други страни.

Въпреки че ражданията са намалели сред по-младите жени в САЩ през миналата година, те са се увеличили при жените на възраст между 40 и 44 години.

Нивото на плодовитостта е спаднало до 1,76 раждания на жена - най-ниското от 1978 г., се уточнява в доклад на Националния център за здравна статистика.

Дона Стробино от университета "Джонс Хопкинс" коментира, че тази промяна е настъпила, защото масово жените избират да отложат майчинството в полза на работата и кариерата.

"Жените стават все по-образовани, те са част от работната сила, те преследват кариерата си. И в отсъствието на политики, които действително помагат на жените, вероятно ще продължим да сме свидетели на това отлагане", изтъква Стробино.

САЩ е единствената развита страна в света, която не осигурява някакъв вид платен отпуск за родители, включително майки, на новородени.

Други възможни обяснения могат да включват променящи се обществени очаквания, увеличен достъп до контрацепция, ограничено осигуряване на родителски отпуск от работа и повишени очаквания за романтична любов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Резултат от навлизането на джендър-идеологията!

19.05.2018 19:54:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.