• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Манолова: Законопроектът за равнопоставеност на жените и мъжете е като дърво без листа

Манолова: Законопроектът за равнопоставеност на жените и мъжете е като дърво без листа

/КРОСС/С 13 гласа „за" и 1 „въздържал се" днес парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене Закона за равнопоставеност на жените и мъжете.

„Подкрепям с две ръце законопроекта и стискам палци той да бъде приет. В същото време обаче имам опасения, че някои от текстовете в него са по-скоро с пожелателен характер и няма да са работещи". Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която представи становище по проекта пред депутатите от комисията и цитира председателка на джендър организация, според която, той е като дърво без листа.

На 19 януари т.г. в институцията на обществения защитник се проведе кръгла маса, с участието на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е автор на проектозакона, народни представители и неправителствени организации с отношение по темата.

„За съжаление законът не урежда принципните механизми за равенство между мъжете и жените. В него се говори за „мерки" и то само в един единствен текст. Проектът не съдържа и дума за техния характер, продължителност, механизми за прилагане, контрол върху реализирането им и наблюдение за тяхната ефективност", посочи Манолова.

Омбудсманът обърна внимание, че не става ясно как ще бъде контролирано изпълнението на вменените от закона задължения на лицата, т.нар. координатори по равнопоставеност на жените и мъжете в учрежденията, на които е възложено това.

„Не са посочени конкретните правомощия на самия Национален съвет по равнопоставеността на жените и мъжете, създаден като орган с пожелателно- методически и консултативни функции. Като централен орган той трябва да осъществява политиката по равнопоставеност като държавна. Не са предвидени мерки при констатирано нарушение на закона. Ако тези празноти в нормативната уредба не бъдат запълнени, то равнопоставеността между половете ще остане само пожелание и законът ще има характера на проста декларация без значителен ефект на практика", категоричен бе омбудсманът.

Мая Манолова даде като добър пример немския закон, в който са предвидени конкретни мерки, насърчаващи равнопоставеността на жените в държавния сектор и администрацията на страната, а също и в институциите и организациите, които боравят с публични и частни пари, субсидирани от държавата. Манолова посочи, че законът съдържа специален раздел за съвместяване на семейния и професионалния живот на жените и мъжете и подчерта, че част от тези ефективни разпоредби могат да бъдат адаптирани и предложени между първо и второ четене в нашия законопроект.

Националният омбудсман предложи конкретни мерки за постигане на равнопоставеността на жените и мъжете при полагането на труд и наемането на работа. Тя обяви, че експертите от водената от нея институция вече изработват нов раздел за съвместяването на професионалните и семейни задължения на мъжете и жените и разписването на конкретни правомощия на координаторите по равнопоставеността. Предложенията ще бъдат представени между първо и второ четене на проекта. Омбудсманът обърна внимание да се обмисли възможността тези мерки да бъдат прилагани от всички работодатели, а не само от държавната и общинска администрация.

Според Манолова Националният съвет по равнопоставеността трябва да бъде задължен да изготвя годишен доклад по проблемите на равнопоставеността, който да се приема от Народното събрание.

Националният защитник ще предложи в закона да се въведе дефиниция, според която се приема, че жените са по-слабо представени в даден отдел, служба или област, когато техният брой е под 50 % от общия брой на служителите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да не забравите да напишете закон за топлата вода. Абе малоумници, вие да не би да не знаете, че вече не сме под турско робство? Или целта е нови хрантутници на софрата?

10.02.2016 19:00:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.